Pismaniye – turecka wata cukrowa

Pismaniye – turecka wata cukrowa jest, obok chałwy i baklawy , jeden z pierwszych tureckich deserów. Rozpływająca się w przewodzie, puszysta i lekka jak puch, może być przechowywana przez bardzo długi czas. Ile Turcy, jak i turyści często kupują ją na prezenty dla rodziny i przyjaciół. W języku tureckim słowo „pişman” oznacza „żałować”. Jedno z innych tureckich przysłów mówi: „Spróbuj raz i pożałuj raz. Nie proszę, a będziesz żałować tysiąc razy” .

Pismaniye – turecka wata cukrowa – jak powstaje puszysty smakołyk

W rezultacie do waty cukrowej pişmaniye składa się z prażonej maśle mąki pszennej i cukru, często z dodatkiem wanilii, kakao, pistacji lub innych orzechów.

Tradycyjnie pişmaniye prowadzi się pomoc na dużej gorącej powierzchni. Po uprażeniu mąki, stopieniu cukru i przygotowaniu ciasta od trzech do pięciu silnych osób, które tworzą kilka razy na kilka cieniutkich, kruchych włosków, które zwijają się w małe kłębki albo tworzą w składzie. Tego typu słodycze to idealny sposób na poprawę humoru.

https://youtu.be/-IMxl5GMo20

Trochę historii

Historia pişmaniye sięga XV wieku. Za miejsce jej ustanowienia dzielnicę Kandira w pobliżu Stambułu miasta Kocaeli. Obecnie z produkcji tego niesamowitego deseru słynie główne miasto Izmit. Ciekawostką może być fakt, że pişmaniye często jest w sklepach z pamiątkami oraz w sklepach z wędlinami. Nazywane też „nicią wróżki”, „chałwą drucianą” lub „chałwą lnianą” często kupowane jest jako prezent.

Pişmaniye znajdziesz na stronie TureckiSklep.pl

3/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *