Pismaniye – turecka wata cukrowa

Pismaniye – turecka wata cukrowa jest, obok chałwy i baklawy, jednym z najbardziej znanych tureckich deserów. Rozpływająca się w ustach, puszysta i lekka jak puch, może być przechowywana przez bardzo długi czas. Zarówno Turcy, jak i turyści często kupują ją na prezenty dla rodziny i przyjaciół. W języku tureckim słowo „pişman” oznacza „żałować”. Jedno z popularnych tureckich przysłów mówi: „Spróbuj raz i pożałuj raz. Nie spróbujesz, a będziesz żałować tysiąc razy”.

Pismaniye – turecka wata cukrowa – jak powstaje puszysty smakołyk

W przeciwieństwie do waty cukrowej pişmaniye składa się z prażonej na maśle mąki pszennej i cukru, często z dodatkiem wanilii, kakao, pistacji lub innych orzechów.

Tradycyjnie pişmaniye przygotowuje się ręcznie na dużej gorącej powierzchni. Po uprażeniu mąki, stopieniu cukru i przygotowaniu ciasta od trzech do pięciu silnych osób rozciąga je kilkadziesiąt razy na tysiące cieniutkich, kruchych włosków, które zwija się w małe kłębki albo formuje w kostkę.

Trochę historii

Historia pişmaniye sięga XV wieku. Za miejsce jej powstania uznaje się dzielnicę Kandira w położonym niedaleko Stambułu mieście Kocaeli. Obecnie z produkcji tego niesamowitego deseru słynie głównie miasto Izmit. Ciekawostką może być fakt, że pişmaniye często sprzedawane jest w sklepach z pamiątkami oraz w ekskluzywnych sklepach z wędlinami. Nazywane też „nicią wróżki”, „chałwą drucianą” lub „chałwą lnianą” często kupowane jest jako prezent.

Pişmaniye znajdziecie na stronie TureckiSklep.pl

Pismaniye - turecka wata cukrowa
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.