Pilaw z kaszy bulgur i cukinii

Pilaw z kaszy bulgur i cukinii po turecku nazywa się bulgurlu kabak. To proste, zdrowe i pożywne danie można przygotować w mniej więcej 30 minut. Warto wiedzieć, że kasza bulgur ma mniej kalorii niż brązowy ryż i znacznie więcej błonnika niż wiele innych kasz. Ten prosty wegetariański pilaw z cukinią ma przyjemny orzeźwiający smak z lekką nutą pomidorów i papryki. Możesz go podać jako danie główne na obiad albo kolację na ciepło.

Pilaw z kaszy bulgur i cukinii

  • 1 szklanka tureckiej gruboziarnistej kaszy bulgur (około 200 g)
  • 1 średnia cebula
  • opcjonalnie jeden pomidor obrany ze skórki o pokrojony w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cukinie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka pasty paprykowej biber salcasi (ostrej lub łagodnej)
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu lub do smaku,
  • 3-4 szklanki wody lub bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3-4 łyżki dobrej jakości oleju,
  • sól i suszona mięta do smaku

Prosty przepis na turecki pilaw z kaszy bulgur.

  1. Cebulę pokrój w małą kostkę, czosnek drobno posiekaj. Cukinię pokrój na kawałki wielkości “na jeden kęs”.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż około 2-3 minut. Dodaj czosnek i często mieszając smaż kolejną minutę. Dodaj koncentrat pomidorowy i pastę biber salcasi i smaż kolejne 2 minuty.
  3. Dodaj cukinię i ewentualnie pomidora i smaż przez około 5-10 minut.
  4. Wsyp kaszę bulgur i wymieszaj wszystkie składniki. Wlej wodę lub bulion, załóż pokrywkę, zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu około 15 minut.
  5. Wyłącz płomień, dopraw pilaw do smaku solą, pieprzem i suszoną miętą. Podawaj na obiad albo na ciepłą kolację.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *