Pierożki mantı

Tureckie pierożki – Mantı – przypominają nasze uszka, nadziewane farszem mięsnym, serwowane z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Ciasto:

mąka

woda

jajko

sól

odrobina oleju

Farsz:

mięso mielone wołowe

cebula

sól

pieprz

pietruszka

Sos jogurtowy:

jogurt

ząbek czosnku

odrobina wody

sól

Przyprawy do posypania:

mięta suszona

papryka pul biber

roztopione masło

Na stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy wodę, jajko, sól i olej, wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na bok.

Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą, pietruszką, doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wałkujemy, kroimy na kwadraty, na każdy kwadrat kładziemy odrobinę farszu i sklejamy.

Mantı gotujemy w osolonej wodzie, około 5 minut.

Jogurt mieszamy z wodą, czosnkiem, doprawiamy solą. Tak przygotowanym sosem polewamy przestudzone pierożki.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy miętę i pul biber. Wyłączamy ogień, mieszamy aby się nie spaliło. Takim masłem delikatnie polewamy danie z wierzchu.

A tutaj filmik pokazujący jak moja teściowa przygotowuje mantı

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.