Tureckie pierożki – Mantı – przypominają nasze uszka, nadziewane farszem mięsnym, serwowane z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Ciasto:
mąka
woda
jajko
sól
odrobina oleju
Farsz:
mięso mielone wołowe
cebula
sól
pieprz
pietruszka
Sos jogurtowy:
jogurt
ząbek czosnku
odrobina wody
sól
Przyprawy do posypania:
mięta suszona
papryka pul biber
roztopione masło
Na stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy wodę, jajko, sól i olej, wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na bok.
Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą, pietruszką, doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy, kroimy na kwadraty, na każdy kwadrat kładziemy odrobinę farszu i sklejamy.
Mantı gotujemy w osolonej wodzie, około 5 minut.
Jogurt mieszamy z wodą, czosnkiem, doprawiamy solą. Tak przygotowanym sosem polewamy przestudzone pierożki.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy miętę i pul biber. Wyłączamy ogień, mieszamy aby się nie spaliło. Takim masłem delikatnie polewamy danie z wierzchu.
A tutaj filmik pokazujący jak moja teściowa przygotowuje mantı