Piernikowy syrop do kawy

Piernikowy syrop do kawy przepis, który ma w sobie magię i tajemniczy aromat korzennych przypraw. W kraju nad Bosforem długie rozmowy przy filiżance kawy należą do tradycji, a czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość turecka kawa jest nieodłącznym elementem każdego spotkania – towarzyskiego i biznesowego.

Dodaliśmy do niej świąteczno – noworoczny akcent w postaci domowego syropu piernikowego. Syrop z korzennymi przyprawami to także świetny pomysł na wzbogacenie smaku kakao, zimowej owsianki czy naleśników. Syrop piernikowy możesz też dodawać do innych napojów, również tych sylwestrowych.

Piernikowy syrop do kawy

  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • pół laski wanilia przekrojonej wzdłuż na dwie części
  • 2 łyżki melasy z drzewa świętojańskiego
  • 2 duże laski cynamonu
  • 1 strąk zielonego kardamonu, lekko zgnieciony, ale możesz zastąpić mielonym kardamonem
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 6-8 całych goździków
  • około 2 cm kawałek imbiru pokrojony na plasterki
  • duża szczypta gałki muszkatołowej

Jak zrobić syrop piernikowy syrop do kawy przepis

  1. Wodę z cukrem doprowadź do wrzenia.
  2. Zmniejsz płomień, dodaj miód i przyprawy z wyjątkiem wanilii. Gotuj na najmniejszym ogniu około 20 minut. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
  3. Dodaj wanilię i na minimalnym ogniu gotuj około 10 minut.
  4. Przecedź syrop przez gęste sitko i rozlej do butelek. Jeśli przygotowujesz większą ilość, możesz go zapasteryzować. Jeżeli pominęłaś pasteryzację, to przechowuj syrop piernikowy w lodówce, ale nie dłużej niż 1 miesiąc.
  5. Dodawaj do kawy, kakao i innych napojów, także tych na Sylwestra 🙂

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *