Piernik na ciemnym piwie

Piernik na ciemnym piwie

Piernik na ciemnym piwie, prawdziwa ozdoba świątecznego stołu zachwyca bogactwem smaku. Ciemne piwo, zwłaszcza miodowe powoduje, że ciasto piernikowe jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie wilgotne i miękkie.

Piernik na ciemnym piwie

Piernik na ciemnym piwie – składniki

proporcje na 2 keksówki o wym. 25×10 cm lub 1 wolnowar o pojemności 5,6 litra lub 2 wolnowary o pojemności 2,4 litra (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)
  • 150 g masła
  • 300 g miodu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 250 ml ciemnego piwa lub piwa miodowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 ml naturalnego jogurtu
  • 2 jajka
  • opcjonalnie po 1 łyżce zmielonych migdałów i orzechów

Piernik na ciemnym piwie – przepis

  • Masło, miód i ciemne piwo i cukier umieść w rondlu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło i cukier się roztopią. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na około 10-15 minut do lekkiego przestudzenia.
  • Mąkę wymieszaj z sodą, przyprawą do piernika i zmielonymi migdałami i zmiksuj do połączenia składników. Wbij jajka i dodaj jogurt naturalny. Całość ponownie krótko zmiksuj. Najwygodniej zrobić to za pomocą takich końcówek, jak na zdjęciu poniżej (zdjęcie ze strony dystrybutora mikserów Breville). Ciasto po zmiksowaniu będzie miało konsystencję gęstej śmietany i takie ma być.
  • Dwie keksówki o wymiarach 25×10 cm wyłóż papierem do pieczenia i napełnij ciastem mniej więcej do połowy. Piecz w temperaturze 170-175 stopni, grzałka góra – dół przez około 75 – 80 minut lub do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby górę przykryć folią, gdyby zbyt mocno się zrumieniła.
  • Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika pozostaw piernik na blacie na około 10 minut, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. Piernik na ciemnym piwie możesz oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.

Piernik na ciemnym piwie z wolnowaru – przepis

  1. Przygotuj ciasto zgodnie z przepisem powyżej.
  2. Misę wolnowaru o pojemności 5,6 litra lub 2 misy o pojemności 2,4 litra posmaruj masłem.
  3. Przelej ciasto do misy i wyrównaj wierzch.
  4. Przykryj misę kawałkiem folii aluminiowej, a następnie pokrywką.
  5. Piecz ciasto przez 2 godziny na funkcji high. Gotowy piernik wystudź w naczyniu. Przepis na wolnowar opracowała Darek Kuźniak.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Miękkie pierniczki bez leżakowania
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie logo-turecki-sklep-640x1000-1-e1608313116716.png
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.