Piernik na ciemnym piwie

Piernik na ciemnym piwie

Piernik na ciemnym piwie, prawdziwa ozdoba świątecznego stołu zachwyca bogactwem smaku. Ciemne piwo, zwłaszcza miodowe powoduje, że ciasto piernikowe jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie wilgotne i miękkie Piernik na ciemnym piwie.

Piernik na ciemnym piwie

proporcje na 2 keksówki o wym. 25×10 cm lub 1 wolnowar o pojemności 5,6 litra lub 2 wolnowary o pojemności 2,4 litra (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)

  • 150 g masła
  • 300 g miodu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 250 ml ciemnego piwa lub piwa miodowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 ml naturalnego jogurtu
  • 2 jajka
  • opcjonalnie po 1 łyżce zmielonych migdałów i orzechów

Piernik na ciemnym piwie przepis

  • Masło, miód i ciemne piwo i cukier umieść w rondlu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło i cukier się roztopią. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na około 10-15 minut do lekkiego przestudzenia.
  • Mąkę wymieszaj z sodą, przyprawą do piernika i zmielonymi migdałami i zmiksuj do połączenia składników. Wbij jajka i dodaj jogurt naturalny. Całość ponownie krótko zmiksuj.  Ciasto po zmiksowaniu będzie miało konsystencję gęstej śmietany i takie ma być.

  • Dwie keksówki o wymiarach 25×10 cm wyłóż papierem do pieczenia i napełnij ciastem mniej więcej do połowy. Piecz w temperaturze 170-175 stopni, grzałka góra – dół przez około 75 – 80 minut lub do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby górę przykryć folią, gdyby zbyt mocno się zrumieniła.
  • Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika pozostaw piernik na blacie na około 10 minut, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. Piernik na ciemnym piwie możesz oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.

Piernik na ciemnym piwie z wolnowaru – przepis

  1. Przygotuj ciasto zgodnie z przepisem powyżej.
  2. Misę wolnowaru o pojemności 5,6 litra lub 2 misy o pojemności 2,4 litra posmaruj masłem.
  3. Przelej ciasto do misy i wyrównaj wierzch.
  4. Przykryj misę kawałkiem folii aluminiowej, a następnie pokrywką.
  5. Piecz ciasto przez 2 godziny na funkcji high. Gotowy piernik wystudź w naczyniu. Przepis na wolnowar opracowała Darek Kuźniak.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *