Pasta sułtana – Mesir Macunu jest tradycyjnym tureckim produktem.
Mesir macunu to ziołowa pasta, smak słodko ostry, znana z właściwości “uzdrawiających”.
Według legendy sułtanka Hafsa Hanim Sultan, matka Sułtana Sulejmana została wyleczona z ciężkiej choroby pastą macun. Po tym cudownym uzdrowieniu nakazała rozdawać macun wszystkim bez wyjątku. Do dnia dzisiejszego w Manisie obchodzi się święto Mesir Macunu na pamiątkę wyzdrowienia sułtanki. Co roku pasta jest przygotowywana przez mistrza i jego pomocników z 41 przypraw i świeżych ziół, według tradycyjnej receptury. Grupa 14 kobiet zawija pastę w papierki i 28 imamów z pomocnikami błogosławią ją, a następnie zrzucają z minaretu i kopuł meczetu Sułtana.
Właściwości pasty macun:
– reguluje trawienie,
– wspomaga apetyt,
– wspomaga pracę jelit,
– działa przeciwzapalnie,
– podobno wspomaga potencję.
Sposób użycia: 2 łyżeczki pasty mesir spożyć pół godziny przed posiłkiem, popić wodą.
Skład: cukier, mix przypraw (cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, alpinia lekarska – galgant, pieprz czarny, kolendra, pieprz kubeba, kokos, anyż, cynamonowiec, mastyks, nasiona gorczycy, mirra, biała kurkuma, sok z lukrecji, myrobalana, koper włoski, kminek, kurkuma, kwiaty cynamonu, czarnuszka, pieprz długi, kardamon, wanilia, senna, skórka pomarańczy, liść laurowy, tymianek, nasiona pokrzywy, zapaliczka, krwawnik pospolity, przywrotnik alpejski, chleb świętojański, skórka cytryny, hibiskus, szafran, cykoria, siemię lniane), skrobia kukurydziana, winian potasu.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.