Pasta paprykowo-orzechowa

Acuka zwana także Aciko lub Muhammara to gęsta, aromatyczna pasta, w Turcji często podawana na śniadanie. Acuka jest robiona z pasty paprykowej i orzechów, doskonała na kanapki.

Składniki: orzechy - bułka tarta - przyprawa aciko - pul biber - kmin rzymski - tymianek, - papryka czerwona słodka - ząbek czosnku - olej orzechowy, jeśli nie mamy to słonecznikowy
Składniki:
– pasta paprykowa,
– orzechy,
– bułka tarta,
– przyprawa aciko,
– pul biber,
– kmin rzymski,
– tymianek,
– papryka czerwona słodka,
– ząbek czosnku,
– olej orzechowy, jeśli nie mamy to słonecznikowy

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy zmielone orzechy, odrobinę bułki tartej, przyprawy, zmiażdżony ząbek czosnku oraz pastę paprykową, dolewamy oleju i mieszamy, konsystencja musi być gęsta.

A tutaj filmik jak pastę robi moja teściowa.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.