Papryczki chili w miodowej marynacie

Papryczki chili w miodowej marynacie zyskują niesamowity smak i aromat. Miód jest naturalnym konserwantem, który nie tylko hamuje rozwój drobnoustrojów, ale też nadaje marynowanej papryce przyjemną słodycz. Papryczki chili w zalewie miodowej są bardzo uniwersalnym dodatkiem do nieskończonej ilości potraw. Podkreślają smak każdej domowej pizzy i sałatek. Mogą być składnikiem marynat do mięsa i drobiu, którym nadają pikantną nutę. Możesz je także dodawać do duszonych warzyw, past warzywnych i mięsno-warzywnych oraz pasztetów, kanapek i burgerów.

Papryczki chili w miodowej marynacie

  • 500 g papryczek chili w dowolnym kolorze,
  • 500 ml wody
  • 100 ml octu
  • 100 ml naturalnego miodu
  • pół łyżki stołowej soli kamiennej
  • 1 czubata łyżeczka nasion gorczycy
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Przepis na paprykę chili marynowaną w miodzie

  1. Umyj paprykę, nakłuj każde chili w kilku miejscach wykałaczką i włóż do czystych wyparzonych wrzątkiem słoików.  
  2. Umieść w garnku przyprawy, zalej wodą i gotuj, aż miód i sól całkowicie się rozpuszczą. Dodaj ocet, zamieszaj, doprowadź do wrzenia i wyłącz płomień. Wyjmij czosnek i liście laurowe z zalewy.
  3. Zaleją papryczki gorącą zalewą i w miarę równomiernie rozłóż w słoikach pozostałe przyprawy czyli gorczycę i czarny pieprz.
  4. Zakręć słoiki i pasteryzuj około 10 minut.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

2.6/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *