Napar z mięty ma jasno-żółtozieloną barwę i bardzo przyjemny, orzeźwiający zapach.
Mięta jest jedną z najpopularniejszych roślin leczniczych. Główna wartość terapeutyczna mięty pieprzowej polega na jej zdolność do łagodzenia gazów, wzdęć i kolki, jednak ma też wiele innych zastosowań. Chłodny, orzeźwiający aromat mięty znany jest praktycznie w każdym regionie świata.
Właściwości lecznicze mięty:
– bogata w witaminy A, C, B1 i B9 (kwas foliowy) oraz minerały, takie jak magnez, mangan, miedź, żelazo, potas, cynk, fosfor czy selen,
– bogate źródło przeciwutleniaczy i klasyczny środek na wszystkie rodzaje dolegliwości żołądkowe,
– działa stymulująco na przepływ i produkcję żółci, przeciwskurczowo na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
– aktywne składniki mięty mają lekko uspokajające działanie.
Zastosowanie kulinarne mięty
Świeże lub suszone liście mięty pieprzowej są często używane samodzielnie do przygotowywania herbaty miętowej lub z innymi ziołami w herbatach ziołowych. Mięta pieprzowa jest używana do aromatyzowania lodów, cukierków, przetworów owocowych.
Sposób przygotowania
1 łyżeczkę mięty na 200 ml wody parzyć 10-15 minut.
Waga: 100g
Mięta jest pakowana w szczelne, zgrzane torebki.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.