Właściwości lecznicze melisy:
– uspokajające oraz zmniejszające bezsenność i stany lękowe,
– stosowana jako naturalny środek przeciwbólowy w bólach głowy, bólach menstruacyjnych i zespole przewlekłego zmęczenia,
– zmniejsza wzdęcia i gazy oraz łagodzi objawy rozstroju żołądka i przewodu pokarmowego. Melisa obniża napięcie jelita grubego, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit,
– zwalnia napięcie obwodowych naczyń krwionośnych, odpręża i regeneruje system nerwowy,
– kompresy likwidują bolesne obrzęki,
– inhalacje pomagają przy atakach alergii i kaszlu.
Stosuje się ją również jako płukankę do jasnych włosów zapobiegającą ich wypadaniu oraz jako środek zwalczający łupież. Jak wykazały badania prowadzone przez niemieckich naukowców, zawarte w melisie olejki eteryczne działają również silnie przeciwskurczowo, a polifenole stanowią skuteczny środek przeciwwirusowy, szczególnie w zwalczaniu wirusa opryszczki pospolitej.
Melisa ma również działanie przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, antynowotworowe i przeciwdziała mutacjom genów.
Zastosowanie kulinarne melisy
Melisa jest stosowana jako przyprawa oraz składnik herbat ziołowych, zarówno gorących, jak i mrożonych, często w połączeniu z innymi ziołami, m.in. z miętą.
Jej delikatny cytrusowy aromat świetnie podkreśla smak sałatek owocowych i warzywnych, masła ziołowego, napojów owocowych oraz dań z ryb, jajek i farszu z mięsa drobiowego lub wieprzowego. Melisa jest także jedną z przypraw stosowanych do przygotowania tzw. korniszonów szprewaldzkich. Z melisy można przygotować pesto.
Waga: 100g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.