Marynowany czosnek

Marynowany czosnek jest w Turcji bardzo popularny. Ma łagodny smak i zapach i można go dodawać do niemal wszystkich potraw do których dodajesz świeży czosnek. Jest łatwy do przygotowania i może być przechowywany przez kilka miesięcy. Czasami marynowany czosnek może zmienić kolor na niebieski. Jest to normalne zjawisko i nie ma wpływu na smak czosnku.

Składniki

  • 4 duże główki czosnku podzielone na ząbki
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach pul biber
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 duży liść laurowy

Jak zrobić marynowany czosnek

Czosnek podziel na ząbki.

W rondelku zagotuj wodę, dodaj ząbki czosnku i zblanszuj przez około 2 minuty. Przełóż czosnek na sitko, przelej zimną wodą i obierz z łupinek.

Zagotuj wodę z octem i przyprawami. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i gotuj od tego momentu jeszcze przez 2-3 minuty. Dodaj zblanszowany czosnek i gotuj około 2 minut.

Czosnek wraz z marynatą przełóż do czystych, wyparzonych, suchych słoików, natychmiast zakręć i postaw do góry dnem. Możesz dodatkowo zapasteryzować słoiki, ale nie jest to konieczne.

Do czego dodawać marynowany czosnek

  • pokrojony lub posiekany marynowany czosnek świetnie komponuje się z większością sałatek, nie tylko tureckich
  • stanowi świetny dodatek do grillowanego mięsa i warzyw
  • roztarty z masłem tworzy pyszną pastę do chleba
  • możesz nadziewać nim oliwki albo dodawać do puree z ziemniaków
  • doskonale podkreśla smak sosów do makaronu

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

 

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.