Marynata do kurczaka na grilla i z patelni

Marynata do kurczaka na grilla i z patelni nie tylko podkreśla smak mięsa, ale też urozmaica codzienną kuchnię. Nasz najlepszy przepis na marynatę do drobiu możesz wykorzystać do skrzydełek, udek, pałek albo filetów. Świetnie sprawdza się także do marynowania indyka. Marynata do mięsa drobiowego sprawia, że ​​kurczak jest wyjątkowo soczysty i aromatyczny.

Turecka marynata do kurczaka na grilla, z piekarnika lub z patelni

proporcje na około 1 kg filetów z kurczaka

  • około 200 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego tureckiego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki Antep Isot (to płatki czerwonej papryki, które poddano procesowi wolnego suszenia na słońcu lub w piecu. Ma słodki aromat i pikantny, lekko wędzony smak)
  • 1 łyżeczka tureckiej papryki pul biber
  • szczypta mielonej kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka sumaka do posypania po upieczeniu
  • dodatkowe 3 łyżki oleju jeśli będziesz smażyć na patelni

Cebulę i czosnek zblenduj na papkę. Przełóż na sitko i odciśnij z nich jak najwięcej soku. Pulpę z cebuli i czosnku wyrzuć, a sok wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty z wyjątkiem sumaka. Obtocz mięso w marynacie i odstaw do lodówki na minimum 5 godzin albo użyj pojemników próżniowych, wówczas czas marynowania wynosi około 15-30 minut (czas dotyczy pojemników do marynowania Food Saver). Upiecz zamarynowane mięso w piekarniku z funkcją grill, na tradycyjnym grillu lub na patelni zwykłej albo grillowej.

Marynata do kurczaka na grilla i z piekarnika

Marynata do kurczaka

proporcje na około 1 kg filetów z kurczaka na grilla i z piekarnika lub patelni

  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • pół łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu lub do smaku

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Obtocz mięso w marynacie i odstaw do lodówki na całą noc albo użyj pojemników próżniowych, wówczas czas marynowania wynosi około 15-30 minut (podany czas dotyczy pojemników Food Saver). Upiecz zamarynowane mięso w piekarniku, na grillu lub na patelni grillowej.

Marynata do kurczaka na grilla i z piekarnika

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Jeśli kupujesz produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl to za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Marynata do kurczaka na grilla i z piekarnika
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.