Makaron w sosie paprykowym

Makaron w sosie paprykowym jest bardzo prostym i zarazem szybkim do przygotowania daniem. Ten klasyk kuchni włoskiej z tureckim akcentem często gotujemy w okresie letnim. Najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżymi warzywami, ale poza sezonem możesz użyć pomidorów z puszki. Z tym daniem świetnie komponują się także tureckie czarne oliwki. Zamiast makaronu do sosu paprykowego możesz ugotować włoskie gnocchi ziemniaczane. (przepis otworzy się w nowym oknie). Będzie tak samo smacznie.

Makaron w sosie paprykowym

  • 2-3 mięsiste pomidory lub 1 puszka pomidorów,
  • 1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
  • 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane
  • 1 średnia cebula,
  • 1-2 łyżki przecieru paprykowego biber salcasi – ostrego lub łagodnego
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g suchego makaronu spaghetti lub tagliatelle albo kluseczki knocchi
  • żółty ser starty na tarce
  • dodatkowo do podania czarne tureckie oliwki
  • pieprz i ewentualnie sól do smaku

Przecier paprykowy biber salcasi nie jest tym samym co pasty paprykowe w tubce. W oryginalnej tureckiej biber salcasi wyczuwalne są małe drobinki papryki.

Makaron w sosie paprykowym

Przepis na makaron z sosem z papryki i pomidorów.

  1. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, umyj i drobno posiekaj.
  2. Cebulę, czosnek i pomidory bardzo drobno pokrój.
  3. Ma patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną paprykę i smaż na dość silnym ogniu około 10 minut.
  4. Dodaj cebulę i cały czas mieszając smaż około 5 minut.
  5. Dodaj posiekany czosnek i często mieszając smaż jeszcze przez 1 minutę.
  6. Zmniejsz płomień do minimum, nałóż pokrywkę i gotuj przez 8-10 minut lub do momentu, aż papryka i cebula będą miękkie.
  7. Dodaj pomidory i przecier paprykowy biber salcasi i gotuj na niewielkim ogniu około 25-35 minut, aż powstanie gęsty sos. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Opcjonalnie możesz ten sos zmiksować.
  8. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszaj z sosem i posyp startym na tarce żółtym serem. Podawaj gorące, ozdobione np. listkami świeżej bazylii.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Zapiekana chałwaTureckie placki drożdżowe
Zapiekana chałwa
Makaron w sosie paprykowym
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.