Turkish delight – lokum figowe z orzechami ziemnymi i włoskimi to tradycyjny turecki przysmak. Lokum są to delikatne miękkie kostki o konsystencji galaretki posypane wiórkami kokosowymi. Kosteczki nadziewane są orzechami ziemnymi i włoskimi.
Produkowane według oryginalnej receptury.
Turkish delight to tradycyjny turecki smakołyk zrobiony z cukru i skrobii, obsypany wiórkami kokosowymi. Lokum ma specyficzną konsystencję miękką, ciągnącą i lepką, wygląda jak galaretka choć nią nie jest.
W Turcji lokum podajemy do kawy i herbaty!
Skład: cukier, skrobia kukurydziana, woda, pasta sezamowa 15%, orzechy ziemne 8%, wiórki kokosowe, sezam, orzechy włoskie 8%, kwas cytrynowy
Waga: 300g
barbados (zweryfikowany) –
Konsystencja ” żelka” z kawałkiem orzecha i smakiem figi wraz z pesteczkami. Moje lokum obsypane jest wiórkami kokosowymi z odrobiną sezamu. Kosteczki wielkości ok. 1,5×1.5×1,5 cm takie na raz do ust. Smak ciekawy ale nie do końca mój.