Limonlu ıslak kek to bardzo popularne w Turcji ciasto cytrynowe. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi. Ciasto jest delikatne, lekko wilgotne, na jednym kawałku z pewnością nie poprzestaniecie.
Składniki:
3 jajka
150 g cukru
150 ml oliwy z oliwek
150 ml jogurtu
100 g grysiku, kaszy mannej
100 g mąki
Skórka z jednej cytryny
1 proszek do pieczenia
100 ml wody
4 łyżki cukru
Sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Wodę, sok z cytryny i 4 łyżki cukru zagotować razem w garneczku na małym ogniu. Zostawić do ostudzenia. Do miski wbić jajka dodać 150 gr cukru i razem utrzeć mikserem. Oliwę z oliwek, jogurt, grysik, mąkę i proszek do pieczenia dodać do utartych jajek, wymieszać razem. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny.
Ciasto przelać na blaszkę, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Jak ciasto się upiecze należy ponakłuwać je w kilku miejscach widelcem i skropić wcześniej ugotowanym syropem cytrynowym. Poczekać aż ostygnie i gotowe!
Smacznego