Lahmacun turecka pizza

Lahmacum w kuchni tureckiej jest bardzo popularną przystawką tzw. meze. W Turcji tą odmianę pizzy można spotkać dosłownie na każdym kroku. Najlepiej smakuje ciepła wyciągnięta prosto z pieca.

Składniki, dla 3 – 4 osób:

Ciasto:
– 100 ml letniego mleka

– 400 g mąki pszennej

– 1,5 łyżeczki soli

– 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżka cukru

Możecie użyć gotowego ciasta, dostępnego tutaj

Farsz:
– 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny,

– 2 cebule

– 2 zielone papryki

– 3 pomidory

– 50 ml oleju słonecznikowego

– 1 łyżka przecieru paprykowego lub pomidorowego

– przyprawy : ostra papryka, pieprz, sól,

– pietruszka

– ćwiartki cytryny do skropienia

Przygotowanie:

Ciasto: Przesianą przez sitko mąkę wsypać do miski, w środku kopca zrobić dziurkę i dodać drożdże. Następnie odmierzone sól i cukier. Powoli dolewać letniego mleka cały czas mieszając ciasto. Kiedy składniki połączą się dodajemy oliwę z oliwek i ugniatamy ciasto ręką do momentu aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy z nich kulki i odstawiamy jeszcze na 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy każdą kulkę wałkujemy lub wyrabiamy na cienkie placki.

Farsz: Cebulę i paprykę bardzo drobno siekamy, łączymy z solą. Pomidory i pietruszkę również drobno kroimy. Mięso mielone łączymy z olejem, przecierem paprykowym lub pomidorowym i przyprawami, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Na koniec łączymy posiekane warzywa z mięsem, wszystko razem mieszamy i takim farszem smarujemy z wierzchu placki ciasta.

Lahamacun pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 7-8 minut, aż nabierze złotego koloru.

Podajemy udekorowane natką pietruszki, skropione sokiem z cytryny. Można zwinąć w rulonik lub kroić.

Smacznego!!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.