Przepis na Lahmacun, czyli turecką pizzę

Lahmacum w kuchni tureckiej jest bardzo popularną przystawką tzw. meze. W Turcji tą odmianę pizzy można spotkać dosłownie na każdym kroku. Najlepiej smakuje ciepła wyciągnięta prosto z pieca.

Co potrzebujesz, aby zrobić Lahmacun?

Składniki, dla 3 – 4 osób:

  • Ciasto:
  • 100 ml letniego mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru

Możecie użyć gotowego ciasta.

Farsz:

  • 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny,
  • 2 cebule
  • 2 zielone papryki
  • 3 pomidory
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka przecieru paprykowego lub pomidorowego
  • przyprawy : ostra papryka, pieprz, sól,
  • pietruszka
  • ćwiartki cytryny do skropienia

Instrukcja jak przygotować turecką pizzę – krok po kroku!

Przygotowanie:

Ciasto: Przesianą przez sitko mąkę wsypać do miski, w środku kopca zrobić dziurkę i dodać drożdże. Następnie odmierzone sól i cukier. Powoli dolewać letniego mleka cały czas mieszając ciasto. Kiedy składniki połączą się dodajemy oliwę z oliwek i ugniatamy ciasto ręką do momentu aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy z nich kulki i odstawiamy jeszcze na 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy każdą kulkę wałkujemy lub wyrabiamy na cienkie placki.

Farsz: Cebulę i paprykę bardzo drobno siekamy, łączymy z solą. Pomidory i pietruszkę również drobno kroimy. Mięso mielone łączymy z olejem, przecierem paprykowym lub pomidorowym i przyprawami, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Na koniec łączymy posiekane warzywa z mięsem, wszystko razem mieszamy i takim farszem smarujemy z wierzchu placki ciasta.

Lahamacun pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 7-8 minut, aż nabierze złotego koloru.

Podajemy udekorowane natką pietruszki, skropione sokiem z cytryny. Można zwinąć w rulonik lub kroić.

Smacznego!!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *