Kuskus z ziołami i sumakiem

Przy przeglądaniu starych gazet w ręce wpadł mi przepis na szybką sałatkę z kuskusem w roli głównej. Przepis pochodzi z zeszłorocznego nr Zwierciadła.

Składniki na 8 porcji:

300 gr kuskusu

150 gr mieszanki liści rukwi wodnej, musztardowca, mięty. natki pietruszki, bazylii, szpinaku, oregano

4 łodygi z liścmi buraka

300 gr pomidorów koktajlowych

50 gr orzeszków piniowych

Sos:

sok z 2 cytryn

sól

pieprz

100 ml oliwy z oliwek

2 łyżki sumaka

0,5 łyżeczki kurkumy

Kuskus ugotować i odstawić do ostygnięcia. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Łodygi buraka i mieszankę liści drobno posiekać. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni. Kaszę kuskus połączyć ze wszystkimi składnikami, wymieszać i polać przygotowanym sosem.

Smacznego!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.