Przy przeglądaniu starych gazet w ręce wpadł mi przepis na szybką sałatkę z kuskusem w roli głównej. Przepis pochodzi z zeszłorocznego nr Zwierciadła.
Składniki na 8 porcji:
300 gr kuskusu
150 gr mieszanki liści rukwi wodnej, musztardowca, mięty. natki pietruszki, bazylii, szpinaku, oregano
4 łodygi z liścmi buraka
300 gr pomidorów koktajlowych
50 gr orzeszków piniowych
Sos:
sok z 2 cytryn
sól
pieprz
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki sumaka
0,5 łyżeczki kurkumy
Kuskus ugotować i odstawić do ostygnięcia. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Łodygi buraka i mieszankę liści drobno posiekać. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni. Kaszę kuskus połączyć ze wszystkimi składnikami, wymieszać i polać przygotowanym sosem.
Smacznego!