Kurczak z cieciorką

Cieciorka to nie tylko hummus. Możemy ją dodawać do wielu dań, jak różnego rodzaju sałatki. Dzisiaj mamy przepis na tureckie danie nohutlu tavuk – czyli kurczak z cieciorką.

Składniki:

400 g cieciorki

2 nóżki z kurczaka (lub 2 filety)

1 przetarty pomidor

1 łyżka pasty paprykowej

1 cebula

2 szklanki rosołu

sól i pieprz

2 łyżki masła

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy, do zeszklenia. Do cebuli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy około 10 minut. Dodajemy startego pomidora. Pastę paprykową rozrabiamy z gorącą wodą, dodajemy do dania. Po chwili dolewamy bulion, gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut.

Na koniec dodajemy odsączoną cieciorkę, wszystko razem gotujemy jeszcze 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Kurczaka z cieciorką podajemy z kaszą bulgur albo ryżem.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.