Kűnefe – przepis, z którym gotowanie staje się łatwe!

Przepis na Kűnefe pochodzi z regionu Gaziantep. Główną różnicą jest sposób przygotowania, deser nie jest pieczony w piekarniku, ale smażymy go na teflonowej patelni.

Co będzie Ci potrzebne? Lista składników

  • 1 kg ciasta kadayıf ( tzw. włosy anielskie)
  • 500 gr sera peynir, mozzarella lub twaróg półtłusty (musi być bez soli)
  • 500 gr masła
  • 1 kg cukru
  • woda
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • zmielone pistacje

Gotowanie krok po kroku – Kűnefe

Na metalową blaszkę wykładamy ciasto kadayıf skrapiamy roztopionym masłem. Blaszkę stawiamy na mały ogień i dokładnie razem mieszamy, żeby masło dobrze się wchłonęło. Blachę zdejmujemy z ognia. Ciasto dzielimy na 2 części.

1 część ciasta przekładamy na teflonową patelnię, rozprowadzamy po całej powierzchni i porządnie dociskamy. Tylko na sam środek ciasta wykładamy ser (roztopi się podczas pieczenia). Drugą część ciasta kładziemy na ser, przyciskamy mocno talerzem. Patelnię stawiamy na mały ogień, każdą ze stron pieczemy do momentu aż się zarumieni.

Dla ułatwienia można użyć 2 patelni, kiedy jedna strona będzie gotowa Kűnefe zwinnie przekładamy na drugą patelnię.

Jak przygotować syrop do zalania Kűnefe?

1 kg cukru wsypać do 1,2 l wody, gotować przez 5 minut. Po tym czasie dodać soku z cytryny, gotować jeszcze przez 2 minuty.

Gorącym syropem zalewamy Kűnefe, podajemy na gorąco, posypane pistacjami.

Smacznego!!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *