Kunefe z polsk膮 nut膮 :)

Przepis na kűnefe został trochę zmodyfikowany do polskich warunków i smaków. Do środka dodałam jabłka ze słoika takie jak na szarlotkę. Muszę szczerze przyznać, że wyszło przepyszne.

Składniki:

1 kg ciasta kadayıf ( tzw. włosy anielskie)

500 gr jabłek w słoiku

500 gr masła

380 g cukru

450 ml wody

sok z połowy cytryny

50 ml wody różanej

Przygotowanie:

Na metalową blaszkę wykładamy ciasto kadayıf skrapiamy roztopionym masłem. Blaszkę stawiamy na mały ogień i dokładnie razem mieszamy, żeby masło dobrze się wchłonęło. Blachę zdejmujemy z ognia. Ciasto dzielimy na 2 części.

1 część ciasta przekładamy na wysmarowaną masłem blachę, rozprowadzamy po całej powierzchni i porządnie dociskamy. Na sam środek ciasta wykładamy jabłka. Drugą część ciasta kładziemy na owocowy farsz, dociskamy. Kűnefe pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

Syrop

Cukier wsypać do wody, gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać soku z cytryny i wody różanej, gotować jeszcze przez 2 minuty.

Gorącym syropem zalewamy kűnefe, podajemy na gorąco.

Smacznego!!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *