Przepis na k疟nefe zosta艂 troch臋 zmodyfikowany do polskich warunk贸w i smak贸w. Do 艣rodka doda艂am jab艂ka ze s艂oika takie jak na szarlotk臋. Musz臋 szczerze przyzna膰, 偶e wysz艂o przepyszne.
Sk艂adniki:
1 kg ciasta kaday谋f ( tzw. w艂osy anielskie)
500 gr jab艂ek w s艂oiku
500 gr mas艂a
380 g cukru
450 ml wody
sok z po艂owy cytryny
50 ml wody r贸偶anej
Przygotowanie:
Na metalow膮 blaszk臋 wyk艂adamy ciasto kaday谋f skrapiamy roztopionym mas艂em. Blaszk臋 stawiamy na ma艂y ogie艅 i dok艂adnie razem mieszamy, 偶eby mas艂o dobrze si臋 wch艂on臋艂o. Blach臋 zdejmujemy z ognia. Ciasto dzielimy na 2 cz臋艣ci.
1 cz臋艣膰 ciasta przek艂adamy na wysmarowan膮 mas艂em blach臋, rozprowadzamy po ca艂ej powierzchni i porz膮dnie dociskamy. Na sam 艣rodek ciasta wyk艂adamy jab艂ka. Drug膮 cz臋艣膰 ciasta k艂adziemy na owocowy farsz, dociskamy. K疟nefe pieczemy oko艂o 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Syrop
Cukier wsypa膰 do wody, gotowa膰 przez 10 minut. Po tym czasie doda膰 soku z cytryny i wody r贸偶anej, gotowa膰 jeszcze przez 2 minuty.
Gor膮cym syropem zalewamy k疟nefe, podajemy na gor膮co.
Smacznego!!