Przepis na kűnefe został trochę zmodyfikowany do polskich warunków i smaków. Do środka dodałam jabłka ze słoika takie jak na szarlotkę. Muszę szczerze przyznać, że wyszło przepyszne.
Składniki:
1 kg ciasta kadayıf ( tzw. włosy anielskie)
500 gr jabłek w słoiku
500 gr masła
380 g cukru
450 ml wody
sok z połowy cytryny
50 ml wody różanej
Przygotowanie:
Na metalową blaszkę wykładamy ciasto kadayıf skrapiamy roztopionym masłem. Blaszkę stawiamy na mały ogień i dokładnie razem mieszamy, żeby masło dobrze się wchłonęło. Blachę zdejmujemy z ognia. Ciasto dzielimy na 2 części.
1 część ciasta przekładamy na wysmarowaną masłem blachę, rozprowadzamy po całej powierzchni i porządnie dociskamy. Na sam środek ciasta wykładamy jabłka. Drugą część ciasta kładziemy na owocowy farsz, dociskamy. Kűnefe pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Syrop
Cukier wsypać do wody, gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać soku z cytryny i wody różanej, gotować jeszcze przez 2 minuty.
Gorącym syropem zalewamy kűnefe, podajemy na gorąco.
Smacznego!!