Kunefe z polsk膮 nut膮 :)

Przepis na k疟nefe zosta艂 troch臋 zmodyfikowany do polskich warunk贸w i smak贸w. Do 艣rodka doda艂am jab艂ka ze s艂oika takie jak na szarlotk臋. Musz臋 szczerze przyzna膰, 偶e wysz艂o przepyszne.

Sk艂adniki:

1 kg ciasta kaday谋f ( tzw. w艂osy anielskie)

500 gr jab艂ek w s艂oiku

500 gr mas艂a

380 g cukru

450 ml wody

sok z po艂owy cytryny

50 ml wody r贸偶anej

Przygotowanie:

Na metalow膮 blaszk臋 wyk艂adamy ciasto kaday谋f skrapiamy roztopionym mas艂em. Blaszk臋 stawiamy na ma艂y ogie艅 i dok艂adnie razem mieszamy, 偶eby mas艂o dobrze si臋 wch艂on臋艂o. Blach臋 zdejmujemy z ognia. Ciasto dzielimy na 2 cz臋艣ci.

1 cz臋艣膰 ciasta przek艂adamy na wysmarowan膮 mas艂em blach臋, rozprowadzamy po ca艂ej powierzchni i porz膮dnie dociskamy. Na sam 艣rodek ciasta wyk艂adamy jab艂ka. Drug膮 cz臋艣膰 ciasta k艂adziemy na owocowy farsz, dociskamy. K疟nefe pieczemy oko艂o 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

Syrop

Cukier wsypa膰 do wody, gotowa膰 przez 10 minut. Po tym czasie doda膰 soku z cytryny i wody r贸偶anej, gotowa膰 jeszcze przez 2 minuty.

Gor膮cym syropem zalewamy k疟nefe, podajemy na gor膮co.

Smacznego!!

Czy wpis Ci si臋 podoba?

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.