Mehmet Efendi – najlepsza turecka kawa Aromatyczna, mocna kawa do tygielka, kawiarki lub ekspresu Kawa Mehmet Efendi uznawana jest za najlepszą turecką kawę. Ta prawdziwa kawowa legenda, produkowana od 1871 roku przez Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumlari jest najbardziej znaną turecką marką, którą bez problemu można kupić niemal na całym świecie. Kawy Mehmet Efendi powstają z […]
Category Archives: Kawy i herbaty
Kawa z ziarnami dzikich pistacji – menengic kahlesi to turecki napój kawowy, który jest wytwarzany z prażonych nasion drzewa pistacjowego (Pistacia terebinthus). W Turcji drzewo to znane jest jako menengiç lub bıttım. Menengic kahvesi produkowana jest poprzez prażenie i mielenie owoców drzew pistacjowych rosnących w górzystych regionach Turcji. W smaku jest znacznie delikatniejsza od tradycyjnej […]
Kawa z kardamonem jest jednym z najpopularniejszych napojów w krajach Bliskiego Wschodu. Aromatyczna i mocna potrafi obudzić nawet największego śpiocha samym tylko zapachem. W wielu sklepach dostępna jest kawa mielona od razu z nasionami kardamonu co dodaje je niepowtarzalnego smaku. I właśnie taka jest najlepsza. Na Bliskim Wschodzie kawę tradycyjnie parzy się w tygielku, jednak […]
Kawa po turecku tradycyjnie zaparzana jest w tygielku, co pozwala wydobyć głęboki smak i aromat. W kraju nad Bosforem długie rozmowy przy filiżance kawy należą do tradycji, a czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość turecka kawa jest nieodłącznym elementem każdego spotkania – towarzyskiego i biznesowego. Da parzenia kawy w tygielku zwanym […]