Tygielek do parzenia kawy i podgrzewania mleka Cezve

Lubię to!

Cezve - tygielek miedziany do kawy, podgrzania mleka

Nowy

Tygielek do aromatycznej mokki parzonej po turecku

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 49 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 49 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 2,45 zł.


37,00 zł

  • 600 ml

Więcej informacji

Turecki tygielek do kawy, pięknie zdobiony w stylu ottomańskim, z drewnianą rączką. W tygielku parzy sie tradycyjną turecką kawę. Możemy używać go również do parzenia herbaty lub do podgrzania i spieniania mleka. Specjalnie wyprofilowana krawędź ułatwia nalewanie naparu z tygielka.

Tygielek z zewnątrz pokryty jest stalą miedziowaną, wewnątrz pokryty stopem metali: miedź i cyna ze względu na łatwiejsze utrzymanie czystości. 

Tygielek nie nadaje się na kuchenkę indukcyjną.


 

Parzenie kawy w tygielku po turecku:

1.  Drobno mieloną kawę wsypać do tureckiego tygielka – cezve. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Proporcja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.

2. Zagotować kawę delikatnie mieszając, po czym odstawić na chwilkę z ognia.

3.  Ponownie zagotować i wytworzoną pianę zlać do filiżanki.

4. Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.

5. Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.

6. Podajemy z małą szklaneczkę wody i lokum.

 

Jesteś ciekawy jaka czeka Cię przyszłość - czytaj z fusów kawy!

 

Opinie

Oceń 
2015-07-15

Paulina

Gorąco polecam wszystkim, który chcą spróbować kawy w tureckim stylu. Turecka kawa ma niesamowity i zupełnie inny aromat i smak od naszej kawy. W Turcji nauczyłam się ją parzyć w następujący sposób:
Do tygielka wsypuję 2 łyżeczki kawy ( niektórzy dodają cukier, ja nie jestem "kawoszem" ale kawę tą piję bez dodatku cukru), dodajemy wodę, stawiamy na ogniu i podgrzewamy tak, żeby nie dopuścić do wrzenia. Kawę odstawiamy i czynność powtarzamy. Na koniec dodajemy kardamon. W domu przygotowuję słabszą kawę. Dodaję 2 łyżeczki, wodę, kawę podgrzewam,aż zacznie unosić się pianka, ale nie dopuszczamy do wrzenia! Gdy pianka uniesie się wysoko przelewam kawę do filiżanki. Widziałam też jak Turcy odlewają część kawy i pianki i dalej podgrzewają. Naprawdę warto do jej parzenia użyć cezve.

  • 10 z 11 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

Napisz swoją opinię !

Napisz opinię

Cezve - tygielek miedziany do kawy, podgrzania mleka

Cezve - tygielek miedziany do kawy, podgrzania mleka

Tygielek do aromatycznej mokki parzonej po turecku

Napisz opinię

Produkty powiązane

19 Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: