Kawa po turecku

Kawa po turecku tradycyjnie zaparzana jest w tygielku, co pozwala wydobyć głęboki smak i aromat.

W kraju nad Bosforem długie rozmowy przy filiżance kawy należą do tradycji, a czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość turecka kawa jest nieodłącznym elementem każdego spotkania – towarzyskiego i biznesowego.

Da parzenia kawy w tygielku zwanym cezve używa się drobno zmielonych ziaren, a najbardziej znaną marką jest kawa Mehmet Efendi

Tutaj znajdziecie tureckie kawy i akcesoria do ich zaparzania

Kawa po turecku

proporcje na dwie filiżanki

  • 2 pełne po brzegi filiżanki wody
  • 2 czubate łyżeczki drobno mielonej tureckiej kawy
  • cukier  – w zależności od tego jak słodką kawę lubicie.

Parząc kawę, należy uważać, żeby nie wolno dopuścić do przegotowania i wykipienia kawy, chociaż podczas podgrzewania może głośno bulgotać.

https://www.youtube.com/watch?v=Ewwjwfzo91k&feature=youtu.be

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

 
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.