Kasza Bulgur z okrą i pomidorami

Bulgur z okrą

Składniki:

Na Bulgur

2,5 szklanki kaszy z makaronem Şehriyeli Pilavlik

2,5 szklanki rosołu

Na Okrę

puszka okry

200 g mięsa mielonego

2 pomidory

cebula

2 szklanki bulionu

sok z cytryny

przyprawy: pieprz, sól, yeni bahar– ziele angielskie

Pomidory w sosie balsamiko

2 pomidory

szczypiorek

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamiko

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę myjemy, odcedzamy przez sitko. Gotujemy w bulionie na małym ogniu ok 15 min, mieszamy od czasu do czasu, następnie zostawiamy na ok 10 minut aż napęcznieje.

Mięso mielone doprawić do smaku, cebulę bardzo drobno posiekać. Mięso z cebulą podsmażyć na patelni. Pomidory obrane ze skórki drobno posiekać albo zetrzeć na tarce, podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 15 min. Okrę delikatnie przepłukać, zmyć śliską powłokę, dodać do reszty gotowanych składników. Wlać sok wyciśnięty z połowy cytryny, gotować jeszcze ok 20 min.

Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamiko, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany szczypiorek.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubsze plastry i zalać sosem.

Smacznego!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.