Bulgur z okrą
Składniki:
Na Bulgur
2,5 szklanki kaszy z makaronem Şehriyeli Pilavlik
2,5 szklanki rosołu
Na Okrę
puszka okry
200 g mięsa mielonego
2 pomidory
cebula
2 szklanki bulionu
sok z cytryny
przyprawy: pieprz, sól, yeni bahar– ziele angielskie
Pomidory w sosie balsamiko
2 pomidory
szczypiorek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamiko
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę myjemy, odcedzamy przez sitko. Gotujemy w bulionie na małym ogniu ok 15 min, mieszamy od czasu do czasu, następnie zostawiamy na ok 10 minut aż napęcznieje.
Mięso mielone doprawić do smaku, cebulę bardzo drobno posiekać. Mięso z cebulą podsmażyć na patelni. Pomidory obrane ze skórki drobno posiekać albo zetrzeć na tarce, podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 15 min. Okrę delikatnie przepłukać, zmyć śliską powłokę, dodać do reszty gotowanych składników. Wlać sok wyciśnięty z połowy cytryny, gotować jeszcze ok 20 min.
Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamiko, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany szczypiorek.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubsze plastry i zalać sosem.
Smacznego!