Kasza bulgur – przepis podstawowy

Kasza bulgur powstaje z gotowanych, a następnie wysuszonych ziaren pszenicy durum. Jest składnikiem wielu tureckich i bliskowschodnich potraw. Można ją dodawać do dań mięsnych i warzywnych oraz zup i sałatek. Z powodzeniem zastępuje kuskus, ryż, a nawet ziemniaki i makaron. Ma wspaniały orzechowy smak, jest więc wartościowym składnikiem wielu dań – zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Bulgur charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i niską zawartością tłuszczu. Zawiera też cenne dla zdrowia witaminy, zwłaszcza z grupy B oraz pierwiastki i minerały – magnez, potas, żelazo. Jedną z jej największych zalet jest niski indeks glikemiczny, dzięki temu jest odpowiednia dla diabetyków i osób z nadwagą. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że bulgur na długo zaspakaja uczucie głodu.

Kasza bulgur występuje najczęściej w trzech wersjach – drobno, średnio i gruboziarnista. Pierwsza z nich nie wymaga gotowania – wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut, aby napęczniała. Średnio i gruboziarnisty bulgur najszybciej przygotujemy gotując go przez kilka minut. W naszym sklepie dostępna jest także kasza Şehriyeli Pilavlik Bulgur z makaronem vermicelli.

Bulgur gotujemy pod przykryciem w lekko osolonej wodzie lub bulionie. Podczas gotowania kaszy nie mieszamy.

Zdjęcia: CzteryFajery.pl

Czy wpis Ci się podoba?