Kadayif z budyniem

Wyobraź sobie chrupiący, lekki deser z delikatnym kremem budyniowym, deser, który pomimo swojej prostoty przewyższy Twoje najśmielsze oczekiwania.

Muhallebili kadayıf to kadayıf z masą budyniową, prosty aczkolwiek niezwykle smaczny deser. Chrupiące, podsmażone z orzechami ciasto przełożone warstwą lekkiej masy budyniowej.

Składniki:

300g ciasta kadayif

100g masła

5 łyżek cukru

1,5 szklanki orzechów włoskich

1 L mleka

1 szklankę cukru

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki skrobi kukurydzianej

1 żółtko

200 ml śmietanki kremówki 18%

1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie

Ciasto kadayif rozwarstwiamy i łamiemy na kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło. Wsypujemy 5 łyżek cukru. Mieszamy, czekamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy ciasto kadayif, cały czas mieszamy żeby się nie przypaliło.

Kiedy ciasto się zarumieni wsypujemy orzechy, chwilę razem prażymy.

Budyń:

Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy szklankę cukru, skrobię kukurydzianą, mąkę pszenną. Wszystko razem mieszamy. Gdy mleko jest już ciepłe, ale jeszcze się nie zagotowało dodajemy żółtko. Ciągle mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje.

Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier waniliowy i śmietankę.

Na blaszkę wyspujemy ciasto kadayif, na to wylewamy masę budyniową, wierzch znowu posypujemy ciastem kadayif. Wkładamy do lodówki na 4-5 godzin.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.