W Turcji warzywa spożywane są pod każdą postacią i w dużych ilościach. Szczególnie popularne są bakłażan, cukinia i papryka. Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszne Kabak Sefası.
Składniki;
4 średnie cukinie
2 pomidory
50 g grochu
1 cebula
100 ml oleju roślinnego
pęczek koperku
sól
250 ml wody
pieprz
Przygotowanie;
Ryż umyć i odcedzić.
Cebulę drobno posiekać i lekko poddusić na oleju. Ryż i groch wymieszać, posolić, dodać do cebuli i razem dusić. Pomidory obrać ze skórki, pokroić i dodać do już duszonych składników. Wszystko zalać połową szklanki wody, gotować dopóki woda nie odparuje. Ostudzić.
Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środek. Na spód cukinii dać posiekany koperek, posypać pieprzem do smaku. Na to wyłożyć farsz z ryżu, grochu i cebuli. Cukinie przełożyć do szerokiego garnka, zalać dwoma szklankami wody, przykryć pokrywką. Gotować 20 minut.
Serwować na zimno lub ciepło, ozdobić koperkiem.
Smacznego!