Kabak dolması – faszerowana cukinia

W Turcji popularne są dolma – czyli dania faszerowane. Turcy faszerują wszystko, liście winogron, bakłażany, pomidory, paprykę, cebulę itd. Dzisiaj robimy Kabak dolması czyli faszerowaną cukinię.

20141101_154709
Składniki:
5 małych cukinii
200g mięsa mielonego
0,5 szklanki ryżu
1 cebula
sól
pieprz
kmin
ziele angielskie – yeni bahar
0,5 L bulionu lub wody
0,5 pęczka koperku
1 łyżka masła
Z cukinii wydrążamy miąższ.
Z cukinii wydrążamy miąższ.
Do miski wrzucamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, ryż, przyprawy, posiekany koperek. Wymieszać razem i odstawić na 20 minut.
Do miski wrzucamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, ryż, przyprawy, posiekany koperek. Wymieszać razem i odstawić na 20 minut.
Cukinię nadziewamy farszem, jednak nie do pełna.
Cukinię nadziewamy farszem. Farszu nie ugniatamy, ryż w trakcie gotowania napęcznieje.
W garnku rozpuszczamy masło, wlewamy bulion, układamy cukinie. Na każdej cukinii układamy koperek. Gotujemy 40 minut.
W garnku rozpuszczamy masło, wlewamy bulion, układamy cukinie. Na każdej cukinii układamy koperek. Gotujemy 40 minut.
Nadziewana cukinia
Gotową cukinię polewamy sosem jogurtowym. Smacznego!
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.