W Turcji popularne są dolma – czyli dania faszerowane. Turcy faszerują wszystko, liście winogron, bakłażany, pomidory, paprykę, cebulę itd. Dzisiaj robimy Kabak dolması czyli faszerowaną cukinię.
Składniki: 5 małych cukinii 200g mięsa mielonego 0,5 szklanki ryżu 1 cebula sól pieprz kmin ziele angielskie – yeni bahar 0,5 L bulionu lub wody 0,5 pęczka koperku 1 łyżka masła
Z cukinii wydrążamy miąższ.
Do miski wrzucamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, ryż, przyprawy, posiekany koperek. Wymieszać razem i odstawić na 20 minut.
Cukinię nadziewamy farszem. Farszu nie ugniatamy, ryż w trakcie gotowania napęcznieje.
W garnku rozpuszczamy masło, wlewamy bulion, układamy cukinie. Na każdej cukinii układamy koperek. Gotujemy 40 minut.
Gotową cukinię polewamy sosem jogurtowym. Smacznego!