Jajka w koszulkach po turecku

Jajka w koszulkach po turecku nazywają się cilbir (prawidłowa pisownia: çılbır). To tradycyjne danie na śniadanie lub kolację, bardzo popularne zwłaszcza we wschodniej części Turcji. Jajka po turecku na jogurcie podaje się ze świeżym, jeszcze ciepłym domowym pieczywem. Gęsty jogurt czosnkowy, jajko w koszulce i aromatyzowana turecką papryką oliwa smakują wybornie. Zanurz w cilbir kawałek świeżego, chrupiącego chleba i spróbuj, bo naprawdę warto 🙂

W czasach osmańskich słowo çilbir było ogólnym określeniem na jajka w koszulkach przygotowywane i podawane na różne sposoby. Do dziś zachowały się XV-wieczne przepisy na to tradycyjne tureckie śniadanie.

Jajka w koszulkach po turecku

porcja dla 2 osób

  • 4 jajka
  • 1 szklanka naturalnego gęstego jogurtu w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • 2 łyżki tureckiej oliwy z oliwek lub masła
  • 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach pul biber
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki i świeża lub suszona mięta do smaku
  • duża szczypta sumaku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Turecki przepis na jajka na jogurcie

  1. Czosnek drobno posiekaj, rozetrzyj z solą na pastę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sumakiem. Nałóż porcje jogurtu na płaskie talerze. W środku zrób niewielkie wgłębienie na jajko. Pozostaw jogurt na kuchennym blacie na około 15-20 minut.
  2. Na małej patelni rozgrzej oliwę, dodaj paprykę w płatkach pul biber, zmniejsz płomień i mieszając podgrzewaj przez 2-3 minuty. Wyłącz płomień.
  3. W garnku zagotuj wodę, dodaj ocet i zamieszaj, aby powstało coś na kształt wiru. Wbij pierwsze jajko, powinno zacząć się obracać. W ten sposób białko utworzy otoczkę wokół żółtka. Gotuj 2-3 minuty, jeśli żółtko ma pozostać płynne, lub 4-6 minut jeśli żółtko ma być ścięte. Wyjmij ugotowane jajko łyżką cedzakową, połóż na jogurcie i skrop oliwą. Podawaj natychmiast ze świeżym, chrupiącym pieczywem.Możesz dodatkowo posypać każdą porcję posiekaną natką pietruszki i miętą.
  4. W ten sam sposób ugotuj pozostałe jajka.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *