İskender Kebap jest jedną z najsłynniejszych odmian kebaba i najbardziej lubianych. Bo czy jest coś smaczniejszego od pide obłożonej kawałkami wyśmienitej grillowanej cielęciny, wszystko w akompaniamencie sosu jogurtowego i pomidorowego a na koniec polane masełkiem. Do tego jeszcze grillowana papryka i pomidory. Pyszne. Tylko co zrobić jeśli nie wybieracie się do Turcji na wakacje i nie ma szans spróbowania oryginalnej wersji? Przychodzimy z pomocą i mamy dla Was przepis na domową wersję İskender Kebap.
1. Wersja z gotowym kebabem Döner
Składniki:
- 1 porcja pakowanego kebaba Döner,
- 2 małe pide,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki pasty pomidorowej,
- 200g jogurtu,
- 2 zielone papryki sivri biber, jeśli nie macie to może być zwykła zielona
- 1 pomidor,
- łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 2 szklanki wody,
- Mięso podpiekamy w piekarniku w 130 stopniach przez 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Masło roztapiamy w rondelku. Do roztopionego masła dodajemy pastę pomidorową oraz przyprawy takie jak pieprz i sól. Dolewamy wody, mieszamy. Gotujemy chwilę razem.
Pide smarujemy jogurtem. Podsmażamy z dwóch stron na patelni.
Paprykę i pomidora kroimy na kawałki. Grillujemy na patelni.
Sos pomidorowy wkładamy na kilka minut do piekarnika.
Pide kroimy w kostkę. Przekładamy na talerz. Polewamy sosem pomidorowym, na to kładziemy Döner.
Na talerzu układamy grillowane papryczki i pomidory.
Polewamy roztopionym masłem.

2. Wersja trudniejsza, sami robimy Döner
Składniki:
- 1 kg cielęciny najlepiej antrykot, w plastrach
- 1 kg mielonej cielęciny
- 2 cebule
- 2 łyżki jogurtu
- oliwa z oliwek
Na tarce ścieramy 1 cebulę, dodajemy jogurt i oliwę z oliwek. Doprawiamy oregano, słodką papryką, pieprzem. Mieszamy wszystko razem.
Plastry cielęciny marynujemy w otrzymanym sosie. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Tarkujemy pozostałą cebulę, dodajemy mięso mielone, pieprz, mieszamy. Ostawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
Na blat rozkładamy folię spożywczą, układamy płat cielęciny, na to mięso mielone. W taki sposób układamy 4-5 warstw. Zawijamy wszystko w ciasny rulon za pomocą folii spożywczej. Końcówki związujemy. Robimy tak samo z pozostałym mięsem. Rulony wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny.
Wyciągamy mięso z zamrażarki, odwijamy z folii i kroimy na plastry 2-3 mm.
Na patelni roztapiamy masło, gaz ustawiamy na duży płomień, podsmażamy döner z dwóch stron przez chwilę. Wrzucamy porcjami po kilka plasterków.
Można podawać z ryżem, frytkami, pide.
Afiyet olsun!