Iskender Kebab

İskender Kebap jest jedną z najsłynniejszych odmian kebaba i najbardziej lubianych. Bo czy jest coś smaczniejszego od pide obłożonej kawałkami wyśmienitej grillowanej cielęciny, wszystko w akompaniamencie sosu jogurtowego i pomidorowego a na koniec polane masełkiem. Do tego jeszcze grillowana papryka i pomidory. Pyszne. Tylko co zrobić jeśli nie wybieracie się do Turcji na wakacje i nie ma szans spróbowania oryginalnej wersji? Przychodzimy z pomocą i mamy dla Was przepis na domową wersję İskender Kebap.

1. Wersja z gotowym kebabem Döner

Składniki:

  • 1 porcja pakowanego kebaba Döner,
  • 2 małe pide,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej,
  • 200g jogurtu,
  • 2 zielone papryki sivri biber, jeśli nie macie to może być zwykła zielona
  • 1 pomidor,

  • łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 2 szklanki wody,
  • Mięso podpiekamy w piekarniku w 130 stopniach przez 10 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Masło roztapiamy w rondelku. Do roztopionego masła dodajemy pastę pomidorową oraz przyprawy takie jak pieprz i sól. Dolewamy wody, mieszamy. Gotujemy chwilę razem.

Pide smarujemy jogurtem. Podsmażamy z dwóch stron na patelni.

Paprykę i pomidora kroimy na kawałki. Grillujemy na patelni.

Sos pomidorowy wkładamy na kilka minut do piekarnika.

Pide kroimy w kostkę. Przekładamy na talerz. Polewamy sosem pomidorowym, na to kładziemy Döner.

Na talerzu układamy grillowane papryczki i pomidory.

Polewamy roztopionym masłem.

2. Wersja trudniejsza, sami robimy Döner

Składniki:

  • 1 kg cielęciny najlepiej antrykot, w plastrach
  • 1 kg mielonej cielęciny
  • 2 cebule
  • 2 łyżki jogurtu
  • oliwa z oliwek

Na tarce ścieramy 1 cebulę, dodajemy jogurt i oliwę z oliwek. Doprawiamy oregano, słodką papryką, pieprzem. Mieszamy wszystko razem.

Plastry cielęciny marynujemy w otrzymanym sosie. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Tarkujemy pozostałą cebulę, dodajemy mięso mielone, pieprz, mieszamy. Ostawiamy na 3-4 godziny do lodówki.

Na blat rozkładamy folię spożywczą, układamy płat cielęciny, na to mięso mielone. W taki sposób układamy 4-5 warstw. Zawijamy wszystko w ciasny rulon za pomocą folii spożywczej. Końcówki związujemy. Robimy tak samo z pozostałym mięsem. Rulony wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny.

Wyciągamy mięso z zamrażarki, odwijamy z folii i kroimy na plastry 2-3 mm.

Na patelni roztapiamy masło, gaz ustawiamy na duży płomień, podsmażamy döner z dwóch stron przez chwilę. Wrzucamy porcjami po kilka plasterków.

Można podawać z ryżem, frytkami, pide.

Afiyet olsun!

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *