Hummus probiotyczny

Hummus probiotyczny bez najmniejszego problemu można przygotować samodzielnie w domu. Ta pyszna i zdrowa przekąska jest idealnym dodatkiem do kanapek oraz pieczonych lub grillowanych warzyw i mięsa. Przepis na gładki, aksamitny fermentowany hummus jest szybki i bardzo łatwy, poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.

Podobnie jak inne sfermentowane produkty spożywcze, także probiotyczny hummus jest lekkostrawny.

Hummus probiotyczny
Takie łyżeczki z motywem tulipana także znajdziesz w naszym sklepie – są dostępne tutaj

Hummus probiotyczny

  • półtorej szklanki suszonej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy (800 g)
  • 3 łyżki wywaru z ugotowanej ciecierzycy albo zalewy
  • 4 łyżki bardzo zimnej serwatki z naturalnego jogurtu lub sera, a w wersji wege wody z kiszonych ogórków
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodanej do wody, w której moczymy ciecierzycę
  • sól, pieprz i kumin do smaku

Do podania: oliwa z oliwek do polania na wierzchu, pół łyżeczki tureckiej papryki w płatkach pul biber, plasterki świeżego ogórka, natka kolendry lub świeża mięta.

Hummus probiotyczny – przepis

  • Z ciecierzycy suszonej: ciecierzycę wsypać do miski, zaleć dużą ilością wody z sodą oczyszczoną. (zazwyczaj na 1 szklankę suszonej ciecierzycy dodajemy 3 szklanki wody). Pozostawić na 10-12 godzin.
    Następnego dnia odcedzić i opłukać, gotować do miękkości (około 2 godzin) w dużej ilości wody.
    Ciecierzycę odcedzić na sitku, wywar zachować i dobrze wystudzić.
  • Z ciecierzycy z puszki: Ciecierzycę odcedzić i opłukać wodą. Płyn zachować.
  • Do ciecierzycy dodać czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Ciecierzycę zmiksować na gładką pastę. Hummus przygotowany robocie kuchennym Magimix jest idealnie gładki, bez żadnych grudek.
  • Dodać zimny wywar z ciecierzycy i serwatkę i zmiksować do połączenia składników.
  • Pozostawić hummus z zamkniętym słoiczku w temperaturze pokojowej na około 8 do 12 godzin, a następnie wstawić do lodówki.
  • Uwagi: Hummus można fermentować do 3 dni. Większą ilość hummusu można zamrozić w małych pojemnikach wielkości porcji.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Hummus probiotyczny
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.