Czerwona soczewica turecka naturalna 1 kg - Turecki Sklep

Lubię to!

Czerwona soczewica turecka naturalna 1 kg Zobacz większe

Czerwona soczewica turecka naturalna 1 kg

Nowy

Wyśmienita turecka czerwona soczewica „Kırmızı Mercımek ” - soczewica sucha.

Soczewica jest jednym z ulubionych produktów w diecie wegan i wegetarian. To stały element ich jadłospisu, ponieważ zawiera sporą ilość dobrze przyswajalnego białka.

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 13 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 13 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 1,30 zł.


13,00 zł

Więcej informacji

Zalety soczewicy:

1. Zapewnia prawidłową pracę układu krwionośnego

- spożywanie dziennie choć jednej porcji soczewicy znacząco obniża poziom cholesterolu LDL, a tym samym zmniejsza nie tylko ciśnienie krwi, lecz także ryzyko rozwoju miażdżycy, a dalej chorób układu krążenia, takich jak udar mózgu czy zawał serca.

2. Dla wegan i wegetarian

- białko soczewicy, zaraz po białku soi, jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego (85 proc.)

3. Przy anemii

- soczewica zawiera w sporych ilościach żelazo (3,33 mg/100 g) i kwas foliowy (181 μg/100 g), które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny.

4. Korzystna dla diabetyków

- pomaga zrównoważyć gospodarkę insulinową, zapewniając stały i powolny dopływ energii w organizmie. Ma niski indeks glikemiczny IG=30. Wszystko dlatego, że w jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone (na 20,13 g węglowodanów, tylko 1,80 to cukry proste). Ponadto soczewica jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym mogą ją spożywać cukrzycy.

5. Sprzymierzeniec szczupłej sylwetki

- w swoim składzie ma mało tłuszczu i sporą ilość błonnika, który wypełnia żołądek, na długo dając uczucie sytości. WHO sugeruje, że spożywanie strączków może zmniejszać ryzyko nadwagi i otyłości.

6. Układ trawienny

- soczewica wpływa pozytywnie na procesy trawienne, regulując wytwarzanie soków żołądkowych. Pomaga również w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Spożywanie soczewicy zaleca się osobom chorującym na nadkwasotę lub refluks żołądkowo-przełykowy.

Czerwoną soczewicę polecam jako dodatek do zup, dań z ryżu oraz pikantnych przekąsek. Można użyć jej do zrobienia pasty lub farszu do krokietów, pierogów.

 

Zupa z czerwonej soczewicy

 

Składniki

250 gr czerwonej soczewicy

1 średnia cebula

1 litr rosołu

1 marchewka

1 łyżka masła

sól

suszona mięta

pasta paprykowa

 

Przygotowanie

Na maśle usmażyć drobną pokrojoną cebulę, dodać zimnego rosołu, uprzednio umytą czerwoną soczewicę, marchewkę, gotować ok 40 min. Podczas gotowania dodać czubatą łyżkę pasty paprykowej. Zmiksować wszytko razem, dodać sól, łyżka mięty, trochę masła. Gotową zupę można polać podsmażoną na masełku czerwoną papryką.

Waga netto: 1 kg

Importer: Turecki Sklep

Opinie

Napisz opinię

Czerwona soczewica turecka naturalna 1 kg

Czerwona soczewica turecka naturalna 1 kg

Wyśmienita turecka czerwona soczewica „Kırmızı Mercımek ” - soczewica sucha.

Soczewica jest jednym z ulubionych produktów w diecie wegan i wegetarian. To stały element ich jadłospisu, ponieważ zawiera sporą ilość dobrze przyswajalnego białka.

Napisz opinię

27 Inne produkty w tej samej kategorii: