Herbata po turecku jak parzyć przepis krok po kroku. Herbata po turecku to coś znacznie więcej niż gorący napój serwowany do posiłków i tureckich słodyczy. Picie tureckiej herbaty w tradycyjnej szklance w kształcie kwiatu tulipana zwanej ince belli çay bardağı stało się już sposobem na życie Turków. Od wczesnego ranka do późnej nocy filiżanka tureckiej […]
Category Archives: Herbata
Rozgrzewająca herbata na przeziębienie wzmacnia odporność i zarazem łagodzi objawy grypy i przeziębienia. Najczęściej podawana jest na gorąco już przy pierwszych objawach, ale doskonale smakuje także jako zimny orzeźwiający napój. Domowa herbata na przeziębienie i ból gardła składa się tylko z kilku dobrze Ci znanych ziół, w tym owoców dzikiej róży oraz kwiatostanów lipy i […]
Herbata z jeżówki (inaczej echinacea) od wieków jest stosowana jako środek leczniczy. Zapobiega przeziębieniom i grypie, łagodzi kaszel i ból gardła oraz bóle głowy i stawów. Jeżówka nie tylko pomaga zwalczyć stan zapalny i ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, ale też stymuluje układ odpornościowy. Kubek gorącej herbaty może pomóc w zapobieganiu zimowym przeziębieniom i grypie.
Herbata po turecku
Herbata Ceylon Pekoe to czarna herbata cejlońska, należy do najlepszych rodzajów herbat, charakteryzuje się mocnym, wyrazistym smakiem z nutą świeżości i głębokim ciemnobursztynowym kolorem. Zna ją chyba każdy, kto lubi i potrafi docenić smak herbaty.
Ice tea – mrożona herbata, to najlepszy sposób na letnie orzeźwienie, kiedy zaczynają męczyć Cię upały. Ice tea możesz przygotować zaparzając herbatę gorącą albo zimną wodą czyli tzw. metodą cold brew. Oba sposoby dają doskonałe rezultaty i wyśmienity napój, ale zaparzanie herbaty na gorąco i pozostawienie jej do ostygnięcia jest znacznie szybszą metodą. Dobrym pomysłem […]
Herbata miętowa po turecku, najlepsza herbata ziołowa na upały jest w kraju nad Bosforem bardzo popularna. Podawana jest w małych szklaneczkach tulipankach o każdej porze dnia. Aromatyczny, pachnący świeżością napój z cytryną i lodem ugasi pragnienie w mgnieniu oka, doda energii i poprawi nastrój. Herbatka z mięty w Turcji nazywa się nane-limon (nane to po […]
Cejlońskie herbaty na polskim stole pojawiają się bardzo często. Herbata jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na świecie. Istnieją trzy główne rodzaje herbaty – czarna, zielona i oolong. Różnice wynikają w pewnym stopniu z różnorodności roślin, ale przede wszystkim z techniki przetwarzania. O rodzajach herbaty rozmawiamy z producentem herbat cejlońskich Irfanem Yeni, właścicielem firmy […]
Czas na herbatę to nie tylko chwile relaksu. Współczesne badania medyczne przypisują herbacie szereg właściwości zdrowotnych. Te skromne, niepozorne listki, które większość z nas zaparza przynajmniej raz dziennie chronią serce, wspierają prawidłowe trawienie i poprawiają pracę mózgu. Nie wspominając już o emocjonalnych i społecznych skutkach wypicia filiżanki herbaty w miłym towarzystwie.
Mevlana Tea to luksusowa, czarna herbata cejlońska. Produkowana jest z ręcznie zbieranych liści herbaty pochodzących z krzewów rosnących na plantacjach zlokalizowanych na zboczach gór Sri Lanki. Do jej produkcji wykorzystuje się jedynie pączki i młode liście krzewów herbacianych. Specyficznemu monsunowemu klimatowi tej niewielkiej wyspy, nazywanej też “Łzą Indii”, herbata Mevlana zawdzięcza swój niezwykły jedwabisty smak […]
- 1
- 2