Grillowany ser

Grillowany ser to podstawa na majówkę i każdą inną grillową ucztę. Na grilla niezastąpiony jest turecki ser podobny do greckiego halloumi. Można go spotkać w wersji klasycznej lub z dodatkiem mięty. Oba smakują obłędnie i zawsze błyskawicznie znikają ze stołu. Tak przygotowana miska z grillowanym serem i warzywami ucieszy nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Ser z grilla  

Marynata do sera z grilla

  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach pul biber
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany 
  • mielony pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżka świeżo posiekanych listków mięty do posypania zgrillowanego sera

W tej samej marynacie możesz też marnować mięso drobiowe, ale wówczas zwiększ proporcje poszczególnych składników. Na naszym blogu znajdziesz też inny przepis na marynatę do kurczaka na grilla

Przepis na grillowany ser

  1. Czosnek bardzo drobno posiekaj. Ser osusz papierowym rącznikiem i pokrój na odpowiednie dla Ciebie porcje, nie powinny być grubsze niż 1 cm.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
  3. Włóż ser do marynaty i pozostaw na około 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Ser możesz też zamarynować próżniowo, zajmuje to wówczas około 30 minut (podany czas dotyczy pojemników Food Saver)
  4. Wyjmij ser z marynaty i grilluj, aż nabierze jasno złotego koloru.

Zgrillowany ser podawaj gorący, jako samodzielne danie lub dodatek do warzyw, mięsa , burgerów albo sałatek. Ten ser świetnie komponuje się z sałatą, pomidorami, rukolą. Możesz pominąć marynatę i podać ser polany syropem z owoców granatu.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Jeśli kupujesz produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl to za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *