Grillowany ser halloumi

Grillowany ser halloumi

Grillowany ser halloumi jest pyszną przekąską, odpowiednią na każdą okazję. Równie dobrze smakuje smażony na patelni. Upieczony ser skropiony oliwą i sokiem z cytryny albo syropem z granatu możesz podawać jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa i warzyw. Halloumi jest też bardzo smacznym składnikiem sałatek i burgerów, w których często traktowany jest jako zamiennik mięsa.

Przepis na grillowany ser halloumi

  • 1 opakowanie sera halloumi (200 g),
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • marynata do sera halloumi – wymieszaj wszystkie podane niżej składniki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • pół łyżeczki suszonego oregano
    • pół łyżeczki tureckiej papryki w płatkach pul biber
  1. Osusz ser papierowym rącznikiem i pokrój halloumi na odpowiednie dla Ciebie porcje, nie powinny być grubsze niż 1 cm.
  2. Włóż ser halloumi do marynaty i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Rozgrzej na zwykłej patelni lub patelni grillowej niewielką ilość oleju lub oliwy.
  4. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, podawaj gorący, jako samodzielne danie lub dodatek do warzyw, mięsa , burgerów albo sałatek. Ser halloumi świetnie komponuje się z sałatą, pomidorami, rukolą.
  5. Możesz pominąć marynatę i podać smażony halloumi z syropem z owoców granatu.

Co to jest halloumi

Halloumi to pół twardy, nie topiący się ser o wyjątkowym słodkawo-słonym smaku, bardzo popularny w Turcji, na Cyprze i krajach arabskich. Historia sera halloumi sięga wczesnego średniowiecza, początkowo produkowany był z mieszanki mleka owczego i koziego, aktualnie popularny jest halloumi z mleka krowiego. Naukowcom nie udało się jednoznacznie potwierdzić, że ojczyzną halloumi jest Cypr, ponieważ ser tego typu był też znany w innych krajach Lewantu.

Sposoby przyrządzania sera halloumi

  • Na patelni – ser położyć na rozgrzanej patelni, piec na złoty kolor przez 3-4 minuty z każdej strony.
  • Na grillu – grillować na złoty kolor przez 3-4 minuty z każdej strony. Ser można przed grillowaniem lekko skropić turecką oliwą z oliwek. Podawać gorący z sałatką z rukoli albo polać melasą z granatów.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *