Gözleme turecki placek

W tureckiej kuchni Gözleme jest tradycyjnym daniem, nieco przypomina nasze naleśniki. Placek powstaje z ciasta yufka wypełnionego farszem. A farsz może być naprawdę różnorodny: biały ser z natką pietruszki, ziemniaczany albo z mięsa mielonego. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Przepis na ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanki wody

Drożdże suche – 1 opakowanie

Sól

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, wodę wymieszaną z drożdżami, odrobinę soli. Ugniatamy tak długo aż przestanie się kleić. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 6-8 części, które formujemy w kulki, każdą kulkę rozwałkowujemy na cieniutkie placki.

20140426_100207

Farsz nakładamy na połówkę ciasta, drugą połówką przykrywamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy z dwóch stron.

20140426_100123

Oczywiście możecie użyć gotowego ciasta yufka. Pamiętajcie tylko żeby ciasto posmarować z dwóch stron wodą wymieszaną z olejem i przykryć wilgotną szmatką.

Farsz z sera

4 porcje ciasta

250 g sera krowiego

Pół pęczka natki pietruszki

Pół łyżeczki pul biber lub czarnego pieprzu

Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Mieszamy razem.

Farsz ziemniaczany

3 ugotowane ziemniaki

1 cebula

1 duża łyżka słodkiej papryki

Szczypta soli

Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy rozgniecione ziemniaki, doprawiamy solą i papryka, mieszamy, podsmażamy 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.

Farsz z mięsa mielonego

1 cebula

250 g mięsa mielonego wołowego lub cielęcego

Pietruszka

Sól, pieprz

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy, dodajemy mięso mielone. Razem podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.

A to nagrałam dla Was na wakacjach

Użyte produkty:

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *