Filet z kurczaka zapiekany z serem

Filet z kurczaka zapiekany z serem nie jest tradycyjnym tureckim daniem, które spotkasz w każdym barze w Anatolii czy na wybrzeżu Morza Czarnego. Nie mniej jednak jest to danie bardzo popularne, zwłaszcza, że Turcja, choć niewiele osób o tym wie, słynie z produkcji serów. Ceniony jest zwłaszcza Kaşar Peynir, wytwarzany z pełnotłustego mleka krowiego.

Zaletą przepisu na filet z kurczaka zapiekany z serem jest jego prostota i możliwość przygotowania potrawy do zapiekania dzień wcześniej. Z tego względu to idealne danie na każdą imprezę. Wystarczy, że na 20 minut przed podaniem posypiesz przygotowane składniki serem i zapieczesz w piekarniku.

Filet z kurczaka zapiekany z serem

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 filety z piersi z kurczaka, łącznie około 600 g
  • 1 mała ostra papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona lub zielona
  • 1 pomidor
  • 200 g pieczarek
  • po 1 łyżeczce otartego tymianku i papryki w płatkach pul biber
  • około 200 g żółtego sera, my dodaliśmy turecki ser żółty Kars Kasar
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • pół plasterka cytryny

Filet z kurczaka zapiekany z serem przepis

  1. Cebulę, papryczkę chili i słodką paprykę pokrój w cienkie paseczki. Pomidora obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w kostkę. Czosnek drobniutko posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Filety z kurczaka (mogą być też filety z indyka) pokrój w kostkę wielkości “na jeden kęs”.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni, najpierw dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaj cebulę i czosnek i smaż, często mieszając, kolejne 2-3 minuty.
  4. Dodaj pokrojoną papryczkę chili i słodką paprykę oraz pokrojone pieczarki . Smaż kolejne 3-4 minuty. Na koniec dodaj pomidora i wszystkie przyprawy, wymieszaj i gotuj na dużym ogniu, aż odparuje nadmiar płynu na patelni.
  5. Przełóż zawartość patelni do miseczek do zapiekania albo naczynia żaroodpornego.
  6. Posyp startym serem Kars Kasar. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 10 minut.
  7. Następnie przełącz piekarnik na funkcję z grill i piecz, aż ser ładnie się zrumieni.

Zajrzyj do naszych sklepów

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *