Fava – turecka pasta z bobu

Fava – turecka pasta z bobu jest jednym z tych dań, którym nie sposób się oprzeć. Konsystencją przypomina, również popularny w Turcji, hummus, ale nie zawiera tahini. Favę podaje się na zimno, jako przystawkę (po turecku meze) często udekorowaną koperkiem i plasterkami cytryny, ale stanowi też świetny zamiennik ziemniaków do dań obiadowych. Favę można także przygotować z grochu, w tej wersji jest bardzo popularna w Grecji.

W Turcji bób nazywa się bakla. Ze świeżego bobu przyrządza się m.in. zupy i dania zeytinyağlı (warzywa gotowane na bardzo małym ogniu w oliwie z oliwek). Favę można przygotować zarówno ze świeżego, jak i z suszonego bobu.

Fava – turecka pasta z bobu – składniki

  • 400 g bobu
  • 1 duża cebula
  • opcjonalnie 1 duża marchewka
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 80-100 ml oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz i turecka średnioostra papryka pul biber do smaku
  • świeży koperek i natka pietruszki do dekoracji
  • pokrojona w cieniutkie plasterki czerwona cebuli i plasterki cytryny do dekoracji

Fava – turecka pasta z bobu – przepis

  1. Cebulę pokrój na ćwiartki. Bób dokładnie umyj.
  2. Włóż warzywa do garnka i zalej wodą, tak aby znalazły się około 2-3 cm poniżej poziomu wody. Dodaj cukier, sól i oliwę i doprowadź do wrzenia.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj, aż bób będzie miękki.
  4. Zmiksuj wszystko, łącznie z cebulą, na gładki purée. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką pul biber. Jeśli chcesz, możesz też dodać drobno posiekany koperek.
  5. Przełóż puree z bobu do naczynia żaroodpornego albo silikonowej formy do babki i odstaw na noc do lodówki.
  6. Przed podaniem pokrój na kawałki, posyp świeżym koprem, płatkami papryki, udekoruj czerwoną cebulą i plasterkami cytryny.

Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *