Faszerowane bakłażany imam bayildi

Faszerowane bakłażany imam bayildi należą do najpopularniejszych tureckich przepisów na bakłażany, a tych Turcy znają około 200. Na naszym blogu także goszczą po raz kolejny. Tym razem prezentujemy wariant jednej z naszych Klientek, która podzieliła się z nami swoim przepisem na pyszne bakłażany imam bayildi nadziewane farszem warzywnym.

Faszerowane bakłażany imam bayildi

Faszerowany bakłażan imam bayildi – przepis

1. Bakłażany obierz w paski (jak na zdjęciu) i przekrój je wzdłuż na dwie połówki.

2. Każdą połówkę, ponacinaj głęboko od wewnętrznej strony, ale nie przecinaj skórki. Posyp obficie solą i odstaw na około 20 minut. Po upływie tego czasu opłucz bakłażany bieżącą wodą.

3. Obsmaż bakłażany z obu stron na niewielkiej ilości oleju przez około 5-10 minut, żeby trochę zmiękły. Wydrąż miąższ, ale nie przetnij bakłażanów na wylot.

4, Pomidory obierz ze skórki. Paprykę i pomidory oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w małą kostkę pomidory, paprykę, miąższ bakłażanów i cebulę, a czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Warzywa przełóż do miski, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

5. Zdejmij bakłażany z patelni i połóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6. Na patelnię wrzuć pokrojone warzywa i podsmażaj około 2-4 minut. Uważaj, aby nie przypalić. Włóż nadzienie do środka bakłażanów.

7. Na dno naczynia do zapiekania wlej 1-2 łyżki oliwy, 1 łyżkę stołową tureckiej pasty paprykowej biber salcasi i około 1 szklanki wody, (powinna sięgać do połowy wysokości bakłażanów) i wymieszaj.

8. Włóż bakłażany do naczynia, układając je jeden obok drugiego. Skrop sokiem z cytryny i odrobiną oliwy.

9. Wstaw naczynie na środkową półkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 20-25 minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Brak w magazynie
57,00 76,00  / kg / L
Brak w magazynie
24,90 99,60  / kg / L

Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *