Papryka faszerowana po turecku to doskonały pomysł na obiad w środku lata. O tej porze roku papryka jest najsmaczniejsza i można ją przygotować na setki różnych sposobów. Jednak papryka po turecku faszerowana pikantną mieloną wołowiną i ryżem, podana sosem pomidorowym smakuje naprawdę wyśmienicie. Ten przepis na nadziewaną paprykę jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych w Turcji.
Papryka faszerowana po turecku
- 4 duże papryki
- Farsz
- 2 łyżeczki tureckiej oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- około 500 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach pul biber
- około 80-100 g ryżu
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- do tej wersji świetnie pasuje też kukurydza, ale w oryginalnych przepisach tureckich jej nie ma
- Sos
- 2 duże pomidory pokrojone w małą kostkę lub 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki pasty paprykowej
- około 100 ml wody
- opcjonalnie starty na tarce żółty ser
Turecki przepis na faszerowaną paprykę
- Ugotuj ryż. Naczynie do zapiekania nasmaruj oliwą.
- Odkrój wierzchołki papryk. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i białych włókien.
- Przygotuj farsz.
- Pokrój cebulę w małą kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
- Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj połowę cebuli i podsmażaj na jasno złoty kolor. Dodaj czosnek i często mieszając smaż około 30 sekund, aż czosnek zacznie pachnieć.
- Dodaj mielone mięso, przyprawy, szczyptę cukru, wymieszaj i smaż około 5 minut.
- Wyłącz płomień. Dodaj ryż, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
- Napełnij papryki farszem i posyp startym żółtym serem albo przykryj odkrojonymi wcześniej wierzchołkami.
- Na dno naczynia do zapiekania wlej około 100 ml wody, dodaj drobno posiekane pomidory, pozostałą cebulę, pastę paprykową biber salcasi i wymieszaj. Ułóż paprykę w naczyniu do zapiekania.
- Piecz przez około 35-45 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
68,00 zł
25,00 zł
59,00 zł
56,00 zł
69,00 zł
52,00 zł
49,00 zł
37,90 zł
21,90 zł
9,90 zł
9,90 zł
6,90 zł
6,90 zł
7,50 zł