Papryka faszerowana po turecku

Papryka faszerowana po turecku to doskonały pomysł na obiad w środku lata. O tej porze roku papryka jest najsmaczniejsza i można ją przygotować na setki różnych sposobów. Jednak papryka po turecku faszerowana pikantną mieloną wołowiną i ryżem, podana sosem pomidorowym smakuje naprawdę wyśmienicie. Ten przepis na nadziewaną paprykę jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych w Turcji.

Papryka faszerowana po turecku

  • 4 duże papryki
  • Farsz
    • 2 łyżeczki tureckiej oliwy z oliwek 
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 średnie cebule
    • około 500 g mielonej wołowiny
    • 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach pul biber
    • około 80-100 g ryżu 
    • 2 łyżeczki suszonej mięty
    • pęczek natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • do tej wersji świetnie pasuje też kukurydza, ale w oryginalnych przepisach tureckich jej nie ma
  • Sos
    • 2 duże pomidory pokrojone w małą kostkę lub 1 puszka krojonych pomidorów
    • 2 łyżki pasty paprykowej
    • około 100 ml wody
  • opcjonalnie starty na tarce żółty ser

Turecki przepis na faszerowaną paprykę

  1. Ugotuj ryż. Naczynie do zapiekania nasmaruj oliwą.
  2. Odkrój wierzchołki papryk. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i białych włókien.
  3. Przygotuj farsz.
    • Pokrój cebulę w małą kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
    • Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj połowę cebuli i podsmażaj na jasno złoty kolor. Dodaj czosnek i często mieszając smaż około 30 sekund, aż czosnek zacznie pachnieć. 
    • Dodaj mielone mięso, przyprawy, szczyptę cukru,  wymieszaj i smaż około 5 minut.
    • Wyłącz płomień. Dodaj ryż, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
  4. Napełnij papryki farszem i posyp startym żółtym serem albo przykryj odkrojonymi wcześniej wierzchołkami.
  5. Na dno naczynia do zapiekania wlej około 100 ml wody, dodaj drobno posiekane pomidory, pozostałą cebulę, pastę paprykową biber salcasi i wymieszaj. Ułóż paprykę w naczyniu do zapiekania.
  6. Piecz przez około 35-45 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.

 

 
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.