Fasolka po turecku

Fasolka po turecku (kuru fasulye pilaki) to pożywne jednogarnkowe danie bardzo popularne w Turcji. Najczęściej podawane jest jako mezze (przystawka). Fasola, marchewka, cebula i ziemniaki gotowane są z dodatkiem tureckiej oliwy z oliwek i doprawiane szczyptą cukru i soku z cytryny. Kuru fasulye pilaki podawane jest w Turcji na zimno, ale jeśli chcesz, to możesz ją serwować także na ciepło. Fasolka po turecku najlepsza jest następnego dnia.

Przygotowaną w ten sposób fasolkę podawaj jako dodatek do mięsa lub ryby albo jako samodzielne danie główne.

Autorką zdjęć jest Jasmin Turksezer – najmłodszy współpracownik TureckiSklep.pl 🙂

Fasolka po turecku

  • 2 szklanki suchej fasoli (namaczamy na noc)
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • opcjonalnie 1 duża papryka pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • kilka łyżek tureckiej oliwy z oliwek
  • od 1/2 do 3/4 puszki pomidorów
  • 2 duże ziemniaki
  • sok z cytryny do smaku
  • sól, pieprz i duża szczypta cukru do smaku

Przepis na kuru fasulye – fasolka po turecku

  1. Fasolę zalej wodą (około 5 cm ponad poziom fasoli) i odstaw na noc do namoczenia.
  2. Wylej wodę w której moczyła się fasola, a fasolę opłucz pod bieżącą wodą.
  3. Podgotuj fasolę w świeżej wodzie przez około 30 minut, powinna być na wpół miękka. Odcedź fasolę i odstaw.
  4. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż zrobi się szklista.
  5. Dodaj pokrojoną marchewkę, paprykę, ziemniaki i pomidory oraz posiekany czosnek. Podsmażaj przez około 3 minuty.
  6. Wlej wodę i gotuj, aż ziemniaki będą na wpół miękkie
  7. Dodaj fasolkę, wlej tyle wody, aby składniki były zakryte i wymieszaj.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny i gotuj do chwili, aż fasolka będzie miękka (około 30 minut.)
  9. Na koniec po ugotowaniu dodaj posiekaną natkę pietruszki, przemieszaj i pozostaw do wystygnięcia

Przepis na fasolka po turecku z wolnowaru lub multicookera.

  1. Fasolę zalej wodą (około 5 cm ponad poziom fasoli) i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia wylej wodę w której moczyła się fasola, a fasolę opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, aż się zeszkli
  3. Dodaj posiekany czosnek, pokrojone ziemniaki, paprykę i marchewkę i podsmażaj około 3 minut. Uważaj, aby nie przypalić czosnku.
  4. Dodaj fasolkę i pomidory, wlej tyle wody, aby składniki były prawie zakryte i wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, ale nie dodawaj soli.
  5. Ustaw czas wolnowarzenia (dotyczy multocookerów i wolnowarów Crock-Pot)
    • opcja low od 9 do 12 godzin
  6. Po zakończeniu wolnowarzenia dosól do smaku. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przemieszaj i pozostaw do wystygnięcia

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *