Etli türlü czyli turecki gulasz. Turecka kuchnia bazuje na świeżych warzywach, nie mogło ich zabraknąć także w gulaszu. Etli türlü podajemy ze świeżą surówką z sałaty, pomidorów, ogórków i serem owczym. Do tego obowiązkowo pilav z rodzynkami korynckimi lub kasza bulgur.
Składniki: – 500 g cielęciny pokrojonej jak na gulasz – 1 bakłażan – 1 cukinia – 100 gr zielonej fasolki – 100 gr groszku – 2 małe marchewki – 1 cebula – pasta pomidorowa albo 1 drobno posiekany pomidor – sól, pieprz – 1 łyżka pasty paprykowej – szczypta cukru – 500 ml bulionu lub wody – łyżka masła – 2 łyżki oliwy z oliwek
Bakłażana obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonej wody i odstawiamy na pół godziny.
Cebulę drobno siekamy, marchewkę i cukinie kroimy w kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, oliwę i następnie wrzucamy opłukane wcześniej mięso. Mięso smażymy do momentu aż wypuści wodę. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy razem 5 minut.
Dodajemy pastę paprykową, mieszamy i gotujemy do 2 minut. Następnie dodajemy pastę pomidorową (lub pokrojonego pomidora) i gotujemy kolejną minutę.
Do mięsa dodajemy marchewkę, fasolkę, bakłażana, cukinię, groszek. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Wlewamy bulion. Gotujemy pod przykryciem około 1 godziny.