Etli türlü – turecki gulasz

Etli türlü czyli turecki gulasz. Turecka kuchnia bazuje na świeżych warzywach, nie mogło ich zabraknąć także w gulaszu. Etli türlü podajemy ze świeżą surówką z sałaty, pomidorów, ogórków i serem owczym. Do tego obowiązkowo pilav z rodzynkami korynckimi lub kasza bulgur.

Składniki: - 500 g cielęciny pokrojonej jak na gulasz - 1 bakłażan - 1 cukinia - 100 gr zielonej fasolki - 100 gr groszku - 2 małe marchewki - 1 cebula - pasta pomidorowa albo 1 drobno posiekany pomidor - sól, pieprz - 1 łyżka pasty paprykowej - szczypta cukru - 500 ml bulionu lub wody - łyżka masła - 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki:
– 500 g cielęciny pokrojonej jak na gulasz
– 1 bakłażan
– 1 cukinia
– 100 gr zielonej fasolki
– 100 gr groszku
– 2 małe marchewki
– 1 cebula
– pasta pomidorowa albo 1 drobno posiekany pomidor
– sól, pieprz
– 1 łyżka pasty paprykowej
– szczypta cukru
– 500 ml bulionu lub wody
– łyżka masła
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Bakłażana obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonej wody i odstawiamy na pół godziny
Bakłażana obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonej wody i odstawiamy na pół godziny.
Cebulę drobno siekamy, marchewkę i cukinie kroimy w kostkę
Cebulę drobno siekamy, marchewkę i cukinie kroimy w kostkę.
20141112_144517
Na patelni rozpuszczamy masło, oliwę i następnie wrzucamy opłukane wcześniej mięso. Mięso smażymy do momentu aż wypuści wodę. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy razem 5 minut.
Dodajemy pastę paprykową, mieszamy i gotujemy do 2 minut. Następnie dodajemy pastę pomidorową (lub pokrojonego pomidora) i gotujemy kolejną minutę.
Dodajemy pastę paprykową, mieszamy i gotujemy do 2 minut. Następnie dodajemy pastę pomidorową (lub pokrojonego pomidora) i gotujemy kolejną minutę.
Do mięsa dodajemy marchewkę, fasolkę, bakłażana, cukinię, groszek. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Wlewamy bulion. Gotujemy pod przykryciem około 1 godziny.
Do mięsa dodajemy marchewkę, fasolkę, bakłażana, cukinię, groszek. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Wlewamy bulion. Gotujemy pod przykryciem około 1 godziny.
20141112_194140
Etli türlü gotowe. Smacznego!
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.