Etli Börülce – turecka zupa fasolowa

Do tej pory nie przepadałam za zupami, jednak turecka kuchnia przekonała mnie do nich. Sekret tureckiej zupy może tkwić w dodatku aromatycznych przypraw jak np. yeni bahar, czyli mielone ziele angielskie. Za jego sprawą zupa nabiera wyjątkowego smaku.

Składniki:

1 L rosołu

2 szklanki fasoli Börülce – czarno nakrapianej

300 g wołowiny

2 cebule

łyżka pasty paprykowej

łyżka pasty pomidorowej

sól, pieprz, yeni bahar

Przygotowanie:

Fasolę moczymy na noc i następnego dnia gotujemy ok 15 minut. Odcedzamy. Pokrojone mięso obsmażamy w garnku, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pastę paprykową i pastę pomidorową, chwilę razem smażymy. Dodajemy fasolkę, mieszamy, dolewamy bulionu, doprawiamy i gotujemy jeszcze około 45 minut.

Smacznego

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.