Dżem z suszonych fig

Dżem z suszonych fig jest wspaniałym dodatkiem nie tylko do kanapek i naleśników. Świetnie komponuje się ze słodkimi wypiekami m.in z sernikiem, ale równie często podawany jest do pieczonego i grillowanego mięsa i drobiu, wędlin i serów. Zajadając się dżemem figowym, warto wiedzieć, że figi są bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów, takich jak wapń, magnez i potasu.

Domowy dżem z suszonych fig

Przepis na dżem z suszonych fig jest bardzo łatwy. Jego przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu. Konsystencję tego dżemu regulujemy dodając wodę w której gotowały się figi. Dżem figowy możesz też przygotować w wolnowarze.

Ale jeśli nie macie czasu to zapraszamy do naszego sklepu – tutaj znajdziecie pyszne dżemy i konfitury figowe

  • 400 g suszonych fig
  • 500 ml wody
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka brązowego cukru, ale można dodać nieco więcej jeśli ma być bardzo słodki albo zastąpić cukier ulubionym słodzikiem,
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowego lub cukru waniliowego do smaku

Przepis na dżem figowy

  1. Suszone figi przekrój na pół, dodaj wodę i cukier( lub inny słodzik, jeśli go używasz) i zagotuj.
  2. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż figi będą bardzo miękkie, zajmuje to około 20 minut. W razie potrzeby dodaj odrobiną wody.
  3. Przełóż figi do robota kuchennego (kilka możesz odłożyć i ręcznie posiekać, żeby w dżemie zostały duże kawałki). Wodę w której gotowały się figi zachowaj, może się okazać, że będzie jeszcze potrzebna.
  4. Dodaj sok z cytryny, szczyptę soli, ekstrakt lub cukier waniliowy i zmiksuj na puree.
  5. Jeśli dżem figowy jest zbyt gęsty dodaj trochę wody, w której gotowały się figi. Jeśli dżem ostygł podgrzej go ponownie.
  6. Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzyj około 15-20 minut

Dżem figowy z wolnowaru

  1. Suszone figi przekrój na pół. Umieść figi w misie wolnowaru, dodaj 500-600 ml wody i cukier (lub inny słodzik, jeśli go używasz).
    • Ustaw opcję low i czas około 4 godzin (podany czas dotyczy wolnowarów Crock-Pot i może się różnić w zależności od modelu).
  2. Miękki figi przełóż do robota kuchennego, (kilka możesz odłożyć i ręcznie posiekać, żeby w dżemie zostały duże kawałki). Wodę w której się gotowały zachowaj, może się okazać, że będzie jeszcze potrzebna.
  3. Dodaj sok z cytryny, szczyptę soli, ekstrakt lub cukier waniliowy i zmiksuj na puree.
  4. Jeśli dżem figowy jest zbyt gęsty dodaj trochę wody, w której gotowały się figi. Jeżeli dżem ostygł podgrzej go ponownie.
  5. Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzuj około 15 -20 minut.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *