Domowy dżem truskawkowy

Domowy dżem truskawkowy bez żelatyny i ulepszaczy, to najlepsze, co możesz przygotować z truskawek na zimę. W skład tego pysznego dżemu wchodzą jedynie truskawki, cukier, sok z cytryny i woda z kwiatu pomarańczy. Aby podczas smażenia dżemu z truskawek nie powstawała piana, w Turcji dodaje się do niego odrobinę masła. Taki dżem truskawkowy przypomni Ci latem wakacje w słonecznej Turcji. A jeśli lubisz sernik lub lody z truskawkami, to świetnym pomysłem jest też frużelina truskawkowa bez żelatyny.

Podczas smażenia dżemu truskawki ciemnieją, nie przejmuj się tym to naturalne zjawisko. Po zapasteryzowaniu domowy dżem truskawkowy możesz przechowywać do następnego sezonu.

Przepis na dżem z truskawek

  • 2 kg truskawek,
  • 800-900 g cukru,
  • 5 łyżek soku z cytryny i skórka otarta z cytryny
  • 1-2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
  • 2 łyżeczki dobrej jakość masła

Jak zrobić dżem truskawkowy bez ulepszaczy

  • Oczyść truskawki z szypułek i dokładnie je umyj.. Małe truskawki pozostaw w całości, duże przekrój na pół.
  • Przełóż truskawki do płaskiego rondla z grubym dnem, dodaj cukier i pozostaw truskawki na około 2 godziny, aby puściły sok. Powstały sok możesz pozostawić w garnku z truskawkami, albo odlać, zagotować i zapasteryzować. Jeśli odlejesz sok truskawkowy, dżem przygotujesz znacznie szybciej.
  • Ustaw garnek z truskawkami na kuchence, dodaj masło i zagotuj. Zmniejsz płomień do minimum, dodaj sok i skórkę otartą z cytryny, wodę z kwiatu pomarańczy i mieszając od czasu do czasu gotuj około 90 minut. Powtórz tę czynność następnego dnia i gotuj do chwili, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Pod koniec trzeba dość często mieszać dżem, żeby się nie przypalił.
  • Gorący dżem truskawkowy przełóż do czystych wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj około 20 minut. Tak przygotowany dżem możesz przechowywać ponad rok.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko jeden raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *