Domowe trufle czekoladowe

Domowe trufle czekoladowe to pyszny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty po turecku . Przygotowanie tych pysznych czekoladowych trufli zajmie Ci maksymalnie 30 minut, ale za to rozkosz dla podniebienia gwarantowana. Przy okazji możesz wykorzystać resztki herbatników lub ciasteczek nie pierwszej świeżości, więc nic się nie zmarnuje. Domowe trufle czekoladowe są popularne w wielu krajach. W Polsce podobne ciasteczka noszą nazwę bajaderki, jak wieść niesie powstały na początku 20-lecia międzywojennego. Jednak najsłynniejsze pochodzą z Danii, gdzie znane są jako romkugle, trøffel lub sputnik, w zależności od regionu.

W Turcji natomiast bardzo lubiane jest Cezerye, które także może być w formie kulek obtoczonych w orzechach, pistacjach lub wiórkach kokosowych. To tradycyjny turecki deser zrobiony z karmelizowanej marchewki, rozdrobnionego kokosa i prażonych orzechów włoskich, orzechów laskowych lub pistacji. Cezerye pochodzi z tureckiej prowincji Mersin. Oryginalne Cezerye of Mersin jest zarejestrowany przez Tureckie Biuro Patentów i Znaków Towarowych i otrzymał Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Trufle czekoladowe

  • 350 gramów herbatników lub ciastek czekoladowych
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego,
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 1 łyżka melasy z drzewa świętojańskiego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 4-5 łyżek kakao
  • pół szklanki orzechów bez skórki albo migdałów bez skórki
  • szczypta soli
  • opcjonalnie do dekoracji:  polewa czekoladowa lub sezam albo wiórki kokosowe lub zmielone orzechy, albo inna ulubiona posypka.

Przepis na domowe trufle czekoladowe

  1. Ciastka zmiksuj w blenderze do konsystencji grubego piasku.  Do podobnej konsystencji zblenduj orzechy.
  2. W misce wymieszaj pokruszone ciastka, kakao, orzechy, mleko skondensowane, aromat rumowy i ekstrakt (lub cukier) waniliowy. Powinna powstać zwarta, ale niezbyt twarda masa. Jeżeli masa na trufle jest zbyt gęsta, dodaj 1-2 łyżki mleka, jeśli zbyt miękka dodaj więcej pokruszonych herbatników i ponownie wymieszaj.
  3. Z masy uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Możesz każdą z nich zanurzyć w polewie czekoladowej lub obtoczyć w zmielonych orzechach albo wiórkach kokosowych lub swojej ulubionej posypce. Gotowe trufle czekoladowe wstaw na kilka godzin do lodówki.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *