Domowe lody czekoladowe

Domowe lody czekoladowe z wodą z kwiatów pomarańczy to najlepszy sposób na letnie orzeźwienie. Takie klasyczne połączenie smaków sprawdza się zawsze. Kremowe, aksamitne lody czekoladowe smakują każdemu, kto ich próbował. Są jednocześnie bardzo łatwe do przygotowania i nie zawierają jajek.

Domowe lody czekoladowe

Domowe lody czekoladowe – składniki

  • 200 ml pełnotłustego mleka
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka stołowa wody z kwiatu pomarańczy
  • 60 g brązowego cukru lub do smaku
  • ewentualnie 1 łyżeczka cukru waniliowego i posypka czekoladowa

Domowe lody czekoladowe – przepis

1. W rondelku podgrzewaj mleko z cukrem i drobno posiekaną czekoladą, aż się rozpuszczą. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Kiedy wystygnie dodaj wodę z kwiatu pomarańczy i wymieszaj.

2. Ubij śmietankę, aż zacznie tworzyć miękkie szczyty, a następnie dodaj ją do całkowicie wystudzonej masy mleczno – czekoladowej

3. Jeśli nie masz maszyny do lodów, wstaw pojemnik z lodami do zamrażalnika na około 6-8 godzin. Co około 30 minut, mieszaj dokładnie zawartość pojemnika, aby rozbić kryształki lodu.

4. Jeśli używasz maszyny do lodów, to przełóż całość do maszyny do lodów i postępuj wg instrukcji producenta.

Ciekawostki o lodach tureckich

W Turcji bardzo popularne są “dondurma” lody mastyksowe w skład których oprócz śmietany i cukru wchodzi żywica (mastyks) oraz salep (mączka z bulw storczyka). Uważa się, że lody mastyksowe pochodzą z miasta i regionu Maraş, stąd ich druga nazwa – lody Maraş.

Lody mastyksowe są znacznie twardsze od innych rodzajów lodów, elastyczne i zarazem odporne na roztapianie. Dondurma są również popularne w Grecji, zwłaszcza na północy kraju, gdzie noszą nazwę „dudurmas” lub „kaimaki”.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko jeden raz.

Domowe lody czekoladowe
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.