Domowa masa marcepanowa

Domowa masa marcepanowa jest niezastąpiona do wielkanocnych mazurków i wielu innych ciast. Jakość marcepanu zależy od proporcji migdałów i cukru: im większa zawartość migdałów, tym lepszą masę marcepanową uzyskasz. Jeśli szukasz przepisu na marcepan, który jest łatwy w wykonaniu i świetnie smakuje, to właśnie go znalazłaś.

Domowa masa marcepanowa

Przepis na masę marcepanową 

  1. Obrane migdały przełóż do blendera i zmiel na mąkę.
  2. Dodaje cukier puder i miksuj około 1 minut.
  3. Dodaj miód, aromat migdałowy, wodę różaną lub alkohol i miksuj kolejne 30 sekund, aż uzyskasz gładką jednolitą konsystencję. Jeżeli masa marcepanowa jest zbyt sucha, to dodaj odrobinę wody różanej albo alkoholu.
  4. Przełóż masę marcepanową na stolnicę i uformuj w pożądany kształt.
  5. Przygotowany marcepan zawiń w folię spożywczą i przechowuj w lodówce.

Po wyjęciu z lodówki marcepan będzie twardy i jest to naturalne zjawisko. Wystarczy go chwilę pougniatać, aby był miękki i dał się bez problemu formować w dowolne kształty. Jeśli chcesz zrobić blat marcepanowy do mazurka, to posyp stolnicę i wałek do ciasta cukrem pudrem, aby nie przyklejały się do masy marcepanowej albo rozwałkuj go przez folię spożywczą.

Domowa masa marcepanowa

Ciekawostki o marcepanie

O to kto wynalazł marcepan od dawna toczą się spory. Włosi uważają, że powstał w słonecznej Italii, Francuzi twierdzą, że to właśnie ich rodacy stworzyli marcepan, a Niemcy mają nawet swoją marcepanową stolicę – dawne hanzeatyckie miasto Lubeka. Jednak receptura na marcepan najprawdopodobniej pochodzi z hiszpańskiego Toledo będącego wówczas pod panowaniem arabskim albo z Persji (dzisiejszy Iran), a do Europy marcepan został wprowadzony przez Turków. Także w Księdze tysiąca i jednej nocy znajdują się wzmianki o masie migdałowej, którą traktowano jako afrodyzjak.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Turecki kebab Adana
Turecki kebab Adana
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.