Składniki:
1 kg wołowiny bez kości
por
korzeń pietruszki
1 cebula
2 marchewki
1 główka selera
4-6 ziemniaków
sól
pieprz czarny w ziarnach
żółtko
cytryna
świeża pietruszka
Wołowinę kroimy na kawałki, gotujemy w 2 l wody z porem, pietruszką (jak nasz rosół) i przyprawami. Po godzinie mięso wyjmujemy, wywar odcedzamy. Warzywa można wyrzucić a bulion przelewamy do garnka, wrzucamy mięso. Gotujemy 15 minut, po tym czasie dodajemy pokrojone: marchewkę, seler, ziemniaki, cebulę, świeżą pietruszkę, gotujemy jeszcze 20 minut. Żółtko roztrzepujemy na talerzyku, dodajemy odrobinę gorącego bulionu i wlewamy do zupy. Wyciskamy sok z połowy cytryny i gotujemy jeszcze 2 minuty.