Dana haşlama

Składniki:

1 kg wołowiny bez kości

por

korzeń pietruszki

1 cebula

2 marchewki

1 główka selera

4-6 ziemniaków

sól

pieprz czarny w ziarnach

żółtko

cytryna

świeża pietruszka
Wołowinę kroimy na kawałki, gotujemy w 2 l wody z porem, pietruszką (jak nasz rosół) i przyprawami. Po godzinie mięso wyjmujemy, wywar odcedzamy. Warzywa można wyrzucić a bulion przelewamy do garnka, wrzucamy mięso. Gotujemy 15 minut, po tym czasie dodajemy pokrojone: marchewkę, seler, ziemniaki, cebulę, świeżą pietruszkę, gotujemy jeszcze 20 minut. Żółtko roztrzepujemy na talerzyku, dodajemy odrobinę gorącego bulionu i wlewamy do zupy. Wyciskamy sok z połowy cytryny i gotujemy jeszcze 2 minuty.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.