Zestaw do parzenia herbaty po turecku - Turecki Sklep

Lubię to!

Zestaw do parzenia herbaty po turecku

Nowy

Tajemnica smaku tureckiej herbaty tkwi w sposobie jej parzenia i podania

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 165 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 165 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 8,25 zł.


165,00 zł

Więcej informacji

Zestaw służący do tradycyjnego parzenia herbaty po turecku zawiera: czajnik „Çaydanlık Mini Boy”, herbatę Rize 500g, szklaneczki Gűrallar - 6 szt, szklane spodki  - 6 szt.

                                                                   Gratis łyżeczki!!
                                                                           

„Çaydanlık mini boy” to tradycyjny turecki czajnik do parzenia najpopularniejszego w Turcji napoju - herbaty. Czajnik małej wielkości  o nowoczesnym designu składa się z dwóch części, górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,4 l; w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 0,8 l. Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi 10,5 cm. Czajnik z jedną przykrywką.



Turecka herbata "Caykur Rize Turist Cayi" 500g pochodzi z tradycyjnych upraw wokół portu Rize w północno-wschodniej Turcji. Herbata Rize ma aromatyczny, lekko gorzki smak oraz żywy, jasny napar, jest lekka, można się nią delektować przez cały dzień. Liść drobno kruszony.

Tulipanki - czyli małe szklaneczki służące do podania tureckiej herbaty o pojemności ok 100 ml. Szklaneczki zrobione są z cienkiego szkła, bez wzorów i zdobień, mają ciężkie dno, wyglądają bardzo elegancko, w komplecie 6 szt.

 

Eleganckie podstawki o ciekawym kształcie, falowanym brzegu, wykonane ze szkła bez wzoru. Producentem jest turecka firma Gűrallar, w komplecie 6 szt.

Sposób parzenia herbaty w czajniku:

Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowe naczynie). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.

Parzenie herbaty po turecku wydaje się zbyt skomplikowane? Zobacz film

Opinie

Napisz opinię

Zestaw do parzenia herbaty po turecku

Zestaw do parzenia herbaty po turecku

Tajemnica smaku tureckiej herbaty tkwi w sposobie jej parzenia i podania

Napisz opinię

Produkty powiązane

30 Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: